AMERIČKI AGENTI NA KONCERTIMA

Što je na Wikileaksu iscurilo o Thompsonu?

25.08.2011 u 18:36

Bionic
Reading

Amerikanci su 2007. godine pomno promatrali situaciju u Hrvatskoj, pa su tako išli i na Thompsonove koncerte ne bi li se uvjerili da nema straha od neofašizma - to je vidljivo iz spisa američke ambasade koji su objavljeni na Wikileaksu

S oznakm 'osjetljivo, ali ne klasificirano' napisan je izvještaj s koncerta Marka Perkovića Thompsona u Splitu, desetak dana nakon koncerta u Zagrebu na kojemu su se mogli vidjeti ustaški simboli.

'Policija i Perković osobno uspjeli su spriječiti pojavljivanje ustaških simbola i pozdrava koji su obilježili njegov prethodni koncert u Zagrebu. Perković je bio u svom najboljem izdanju, te je čak davao instrukcije svojim fanovima da se suzdrže od nacističkog salutiranja, ali se nije niti suzdržavao da odbaci sve kritike na svoj račun', stoji u izvješću američke amabasade.

'Detaljna policijska pretraga na ulazu na splitski stadion spriječila je pojavu zabranjenih simbola te su stoga Thompsonovi fanovi imali konzervativan koncert fokusiran ma obiteljske vrijednosti i naklonosti Bogu uz izražavanje nacionalnog ponosa i pjesme koje slave pobjedu 1995. godine u Domovinskom ratu', stoji u izvješću.

Prema mišljenju autora izvješća, Thompsonovi fanovi gravitiraju prema krajnjoj desnici, a manjina koja je koristila zabranjena obilježja očito predstavljaju 'pogrešno usmjerenu mladež, koja prije kompenzira to što su bili premladi da bi sudjelovali u prethodnom u ratu, nego što su dio neofašističkog pokreta'.