MILANOVIĆ U VUKOVARU

'Imamo sjajne resurse, treba samo početi raditi'

25.08.2011 u 15:22

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je danas u Vukovaru kako nas u predizbornoj kampanji 'očekuje tsunami dobrih namjera', da će svi biti slatkorječivi i govoriti dobre stvari, o navodnjavanju, novim elektranama i novim radnim mjestima, no, rekao je, treba početi raditi i 'nema više izgovora ni alibija'

Čelnici stranaka Kastavske skupine - predsjednici SDP-a Zoran Milanović, HNS-a Radimir Čačić, IDS-a Ivan Jakovčić i HSU-a Silvano Hrelja razgovarali su s vukovarskim gradonačelnikom Željkom Sabom o gospodarskom stanju u Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županiji, a nakon sastanka održali su konferenciju za novinare.

Milanović je u izjavi novinarima istaknuo da je Hrvatska više nego ikad gospodar svojeg uspjeha i neuspjeha, da 'ima sjajne resurse' te da konačno treba početi raditi. Ocijenio je da je predizborna kampanja 'borba za povjerenje birača, i to borba između onih koji imaju dobre namjere i znanja i onih koji su imali šansu i prokockali povjerenje'.

Slavonija i Srijem od nekad najbogatijih hrvatskih područja postali su najnerazvijeniji, što treba promijeniti, pri čemu Kastavska grupa ima velike planove i poštene namjere bez politike demagogije, istaknuo je Milanović.

Najavio je ulaganja u vukovarsku luku, koja je prije rata imala milijun i dvjesto tisuća tona prekrcana tereta, a sada je to višestruko smanjeno. Najavio je i ulaganja u poljoprivredu, posebice u natapanja, te u izgradnju termoelektrane na plin. Pritom je istaknuo da za energetske projekte uvijek ima novca i pitanje je zašto dosadašnja vlada u ovih osam godine s tim u vezi ništa nije učinila.

Ocijenio je da istočnoslavonsko 'sada stagnirajuće gospodarstvo' za pet do deset godina može doživjeti velike promjene nabolje. Pritom je rekao da u tome određenu ulogu treba imati i država, no ne, kako je rekao, 'etatizirana država koja utječe na svaku kunu i svako radno mjesto'.

Još je jedanput istaknuo da u predizbornoj kampanji koalicija želi biti u kontaktu s ljudima i da im ljudi vjeruju. 'Ono što govorimo, u to vjerujemo i to ćemo napraviti', rekao je Milanović te dodao da je Hrvatska 'zarobljena u okove zemlje srednjeg dohotka, što je bilo i prije 40 godina, a treba biti zemlja visokog dohotka, što neće biti moguće bez odlučnih mjera i promjene načina razmišljanja'.

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić među ostalim je istaknuo da se vukovarski projekt izgradnje termoelektrane uklapa u koalicijsku strategiju energetskog razvoja.

Rakao je kako je teško govoriti o tome koliko će novi projekti otvoriti novih radnih mjesta, dodajući da je svaki od njih podloga za nova radna mjesta. Istaknuo je da je u vladi iz 2000. godine ispunio obećanje o otvaranju dvjesto tisuća novih radnih mjesta, a sadašnja vlada u zadnje je tri godine učinila to da se u Hrvatskoj izgubi ukupno 175 tisuća radnih mjesta.