Hrvatska OLUJNA JUŽINA

Najviša razina Jadranskog mora od 1929. godine

Na Mareografskoj postaji u Bakru jutros u 8,17 sati izmjeren je vodostaj koji za 117 cm premašuje srednju morsku razinu, što je najviši vodostaj zabilježen od 1929. godine, kada je utemeljena postaja u Bakru

Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu navodi nekoliko mogućih čimbenika koji su pridonijeli tako visokoj morskoj razini.

Prve analize jasno upućuju na dva čimbenika: jedan je tzv. olujni uspor, tj. podizanje morske razine zbog niskog tlaka zraka i olujnoga južnog vjetra, a drugi su plimne oscilacije koje su bile na maksimumu jutros u 8 sati.

Još jedan mogući čimbenik jest stojni val Jadrana, koji je mogao biti pobuđen prije dva dana i pridonijeti visokom vodostaju, ali o njegovoj važnosti znat će se za nekoliko dana, nakon što se provede detaljnija analiza, stoji u obavijesti Geofizičkog odsjeka PMF-a.

Tendenciji da se visoki vodostaji pojavljuju sve češće i da su sve viši mogao bi pridonositi i porast morske razine vezan uz klimatske promjene, čiji je tipičan iznos u Jadranu jedan milimetar na godinu.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još