10 STUPNJEVA IZNAD PROSJEKA

Paklene temperature uzrokovao zrak iz Afrike, bit će i toplije!

24.08.2011 u 13:02

Bionic
Reading

Ekstremno visoke temperature zraka, koje su za čak deset stupnjeva Celzija više od prosjeka za ovo doba godine, u cijeloj će se Hrvatskoj zadržati do subote, kada se samo u zapadnim predjelima očekuje slabije zahlađenje. Ako ste mislili da ne može biti gore, prevarili ste se jer će temperatura zraka do vikenda još rasti

Hitna nema više intervencija

Unatoč visokim temperaturama, zagrebačka Hitna pomoć ovih dana nije zabilježila značajno veći broj intervencija. 'Očito je da se ljudi više paze, a i nisu svi još u Zagrebu', rekao je za tportal dr. Mladen Hron, šef operativne smjene.

Upozorio je da po ovakvim temperaturama od deset do 17 sati uopće ne bi trebali izlaziti starije osobe, kronični bolesnici i djeca.

Potrebno je prikladno se odjenuti i piti puno vode. Klima-uređaje potrebno je ispravno koristiti te paziti da temperatura u klimatiziranom prostoru ne bude ekstremo niža od one vanjske.

Nagli izlazak iz klimatiziranog prostora posebno može biti opasan za kardiovaskularne bolesnike.

Iako je ljeto, ovakve temperature nisu nimalo uobičajene, kao ni razlog za sadašnje vremenske prilike. Naime, ovaj dugotrajni val vrućine izazvan je dolaskom pregrijanog zraka sa sjevera Afrike.

'Ovako toplo vrijeme nema veze s toplom frontom, što se moglo pročitati u medijima, jer fronta je vezana uz ciklonalnu aktivnost, a takvih već danima nad Hrvatskom nema ni za lijek', pojasnio je za tportal Rade Popadić iz Crometea. Iako je riječ o prilično rijetkoj pojavi, ona nije posve nepoznata za naše područje. Slično je bilo 2000. i 2007. godine.

No unatoč visokim temperaturama, koje za deset stupnjeva premašuju tridesetogodišnji prosjek, zanimljivo je da nigdje u Hrvatskoj nisu srušeni temperaturni rekordi. U Kninu je, recimo, rekord 41,5 °C, a ovog je ljeta najviša temperatura iznosila 39 °C.

No od pregrijanog afričkog zraka još nećemo moći predahnuti. Danas će najviša temperatura iznositi do 37 °C, a u kotlinama Dalmatinske zagore i do 39. Dani pred nama donose blag porast temperature zraka, dok će vjetar biti slab, gotovo zanemariv.

Rast temperature

U četvrtak, petak te djelomično u subotu temperatura zraka bit će stupanj-dva viša nego danas te će se penjati do 38, a u Zagori i do 40 °C. U subotu, u drugom dijelu dana, manja će količina svježijeg zraka stići do zapadnih predjela: Istre i sjeverozapadne Hrvatske. To bi značilo da bi poslijepodne, a osobito navečer, moglo doći do rijetkih slabijih grmljavinskih pljuskova u Gorskom kotaru, Zagorju, Međimurju i unutrašnjosti Istre, a na spomenutom bi području moglo biti i lokalnih nevremena s tučom.

U unutrašnjosti svježiji vikend

'S tim manjim prodorom svježeg zraka u noći sa subote na nedjelju doći će do umjerenog pada temperature zraka na zapadu zemlje, tako da informacije da će zahladiti tek 11. rujna nisu točne', rekao je Popadić, istaknuvši da će u nedjelju u sjeverozapadnoj Hrvatskoj temperature biti i do deset stupnjeva niže, tj. u Istri i Slavoniji do pet stupnjeva niže. U Dalmaciji tijekom vikenda neće biti promjene te će temperature biti i dalje vrlo visoke.

Svi oni koji žele dočekati kraj velikih ljetnih vrućina vrlo vjerojatno će doći na svoje sredinom sljedećeg tjedna jer će stići svježiji zrak iz sjeverne Europe, a to znači da će u unutrašnjosti biti od 24 na zapadu do 29 na istoku Slavonije. Na Jadranu će biti od 26 do 32 °C.

'Bez obzira na nadolazeće osvježenje, temperature će se vratiti u granicu prosjeka ili čak biti koji stupanj više. Neko ozbiljnije pogoršanje vremena i obilne oborine nisu na vidiku', zaključio je Popadić.