U POSLU NE CVJETAJU RUŽE

Pašalić traži 12.000 kuna povlaštene mirovine

24.08.2011 u 10:03

Bionic
Reading

Ivić Pašalić, najmoćniji savjetnik Franje Tuđmana, osam godina nakon izlaska iz Sabora poslao je zahtjev za aktiviranje saborske mirovine koja će iznositi vrtoglavih 12-ak tisuća kuna. Dodatan 'šarm' ovom Pašalićevom potezu daje prisjećanje da se kao zastupnik zalagao za ukidanje povlaštenih mirovina, ali sad nema problema tražiti svoju 4,5 veću mirovinu od prosječne

Večernji list piše da je Pašalić ispunio sve uvjete za aktiviranje saborske mirovine, prema zakonu iz 2003. godine, odnosno da ima 50 godina života i 15 godina radnog staža. Pašalić je Večernjaku izjavio da je postupak pokrenuo kako bi 'riješio svoj status, ali da u mirovinu ne namjerava ići još dugo'. Inače, njegovo je pravo, kada mirovinu dobije, da je zadrži ili zamrzne.

Večernji list nagađa da je Pašalić zahtjev za aktiviranje saborske mirovine poslao kako bi se financijski osigurao jer mu u poslu koji vodi trenutno ne cvjetaju ruže. Naime, niskoenergetski stanovi koje je sagradio u Odri pokraj Zagreba sporo su se prodavali, a s minusom mu je lani poslovala i tvrtka Mundus Virdis koja se bavi prodajom paleta.

Prema statističkim pokazateljima za mjesec srpanj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Hina piše da mirovinu prima 540 bivših saborskih zastupnika i članova vlade, u prosječnom iznosu od 8931 kunu.