Hrvatska TOMISLAV KARAMARKO

'Prevažno je da se maknemo iz baruštine - Balkana'

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i povjesničar Ivo Banac sudjelovali su večeras u Dubrovniku na javnoj tribini u povodu Europskog spomendana na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, te su ocijenili da treba spriječiti pokušaje rehabilitacije titoizma i prikrivanja istine o komunističkim zločinima

Na javnoj tribini koju je organizirala Udruga Daksa 1944./45. Banac je upozorio da se 'apologeti jugoslavenskog komunizma skrivaju iza smokvina lista antifašizma'", a vrlo dobro znaju kakvi su zločini počinjeni za vrijeme vladavine Josipa Broza Tita.

'U Hrvatskoj, koja je stradala i pod ustaškim i komunističkim vlastima, uporno i sve glasnije se promiče teza kako se komunizam i fašizam ne mogu uspoređivati, što nije točno', naglasio je Banac te dodao kako je izuzetno važno ukazivati na zločine i jednog i drugog totalitarizma kako se ne bi otvorio prostor za rehabilitaciju niti jednog od njih. Upozorio je kako nas se sustavno bombardira o liku i djelu Tita što je put ka rehabilitaciji jedne propale diktature. Posebno je kritizirao savjetnika hrvatskog predsjednika Dejana Jovića i neke njegove tekstove u britanskim časopisima. U jednom od njih u kojemu se govori o perspektivama Nove Jugoslavije, Jović navodi kako je netočno da su Hrvati natjerani u Jugoslaviju, a u njegovoj povijesti, kaže Banac, nema ni Dakse ni Bleiburga.

Ministar Karamarko istaknuo je pak da su nacizam i fašizam izmislili industriju smrti, ali i da se ne smije prešućivati komunističke manufakture smrti budući da je pa samo 1937. Staljin pobio 3 milijuna ljudi

Osvrnuo se i na proces prelaska Hrvatske iz 'jednoumlja u demokratski sustav', te podsjetio da smo u to vrijeme bili izloženi agresiji i da taj proces nije bio jednostavan. U to vrijeme dogodila se pomirdba, ali se nije razgovaralo, nije učinjena lustracija što nam se, ustvrdio je, vratilo kao bumerang.

'Za pomirdbu je trebalo reći istinu, a mi do istine nismo došli. Uslijed toga relativizira se sve što se dogodilo u Domovinskom ratu pa i sam smisao postojanja hrvatske države', kazao je Karamarko.

Danas nas, kaže Karamarko, apologete verbalnog delikta i titoizma uče demokraciji i tome kako treba ući u Europsku uniju. U tom kontekstu osvrnuo se i na pitanje koje, kaže, novinari vrlo često postavljaju 'Tuđman ili Tito?', te ocijenio da je riječ je o 'perverznoj političkoj inverziji kojoj se mora stati na kraj'.

'Prevažno je da uđemo u Europsku uniju i da se maknemo iz ove geostrateške baruštine koju neki nazivaju Balkan', naglasio je Karamarko. Smatra i da protagonisti bivšeg sustava još uvijek imaju jak utjecaj u društvu i medijima, te da stoga mediji komunističke zločine u potpunosti ignoriraju. 'Treba detronizirati glavnog krivca za komunističke zločine a mi smo svjedoci da njegovo ime nose najbolje ulice, izlaze njegove kuharice, a novine pišu feljtone o njegovim ljubavnicama', poručio je Karamarko.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još