OSJEČKA ATRAKCIJA

Crveni fićo sve privlačniji za skakanje po krovu

24.08.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Udubljeni krov, otisci masnih prstiju, odvijeni šarafi s tenka – što li će još nesavjesni Osječani napraviti spomeniku 'crvenom fići'? Otkad je prije dva mjeseca, krajem lipnja, postavljen spomenik fićeku pregaženom pod tenkom JNA 1991. na križanju Trpimirove i Vukovarske ulice, Osječani ga uopće ne doživljavaju ozbiljno

Djeca skaču po krovu, vješaju se rukama po tenkovskoj cijevi, neki odvrću vijke, prljaju oba vozila. 'Zabranjuje se prljanje, pisanje, crtanje, penjanje ili na bilo koji drugi način oštećivanje umjetničke instalacije. Počinitelj prekršaja kaznit će se sukladno odluci o komunalnom redu. Umjetnička instalacija je pod video nadzorom. Grad Osijek', ni jasna prijetnja gradske uprave ne ometa te nevaljalce.

Miljenko Kolobarić, predsjednik gradskog Odbora za branitelje i ogranka HVIDRA-e, već je medijima rekao kako zna da su posrijedi maloljetnici, ali i 'treća strana', koja očito namjerno destruktivno djeluje. U umjetničkim vodama Kolobarić je debitirao upravo ovom 'umjetničkom instalacijom', a sada njezinu cjelovitost svakodnevno mora fizički braniti, jer Osječani nedovoljno razumiju veličinu njezine simbolične poruke. Krov crvenog fiće, kaže, ravnan je već dva puta, na tenku su također vareni neki dijelovi, postavljen je video nadzor, vrijeme se troši na banalnosti umjesto na promotivno-turističku nadgradnju novog simbola Osijeka.

U gradskoj turističkoj zajednici, primjerice, već se mogu naručiti majice s otisnutim motivima crvenog fiće, a njihova cijena bit će simbolična. Osigurano je oko stotinu majica, jer vlada zaista velik interes građana i turista, koji se zateknu u ovom, spomeničkom umjetnošću, bogatom gradu. Spomenik palim braniteljima u Domovinskom ratu, popularni 'radijatori', spomenik Anti Starčeviću, čovjeku koji je oporučio kako ne želi posmrtne spomenike, spomenik Franji Tuđmanu s odljevom glave i ruku, bez vrata – sve to trebaju vidjeti kulturni turisti u potrazi za originalnošću suvremenog osječkog spomeničkog stvaralaštva.

Krenula je i promocija internetom. Ažurira se svakodnevno blog Crveni fićo preporučuje, nepoznatog autora, dobrog poznavatelja lokalnih osječkih prilika i problematike 'crvenog fiće'. Bloger Kolobarićevu umjetničku instalaciju vješto postavlja u različite društveno-političke situacije dajući fićeku nova značenja – komentatora i sudionika naših svakodnevnih prilika.

Izvrćući smisao vijesti lokalnih medija, kreativni autor trudi se događajima poput rata u Libiji, sukoba s relacije Kosor - Josipović, tajnovitosti 'chemtrailsa', ilegalnog uzgoja opijatskih biljaka ili uličnih nereda u Londonu, udahnuti duh 'crvenog fiće', kao simpatičnu poveznicu Osijeka i globalnih trendova. Poput turističke zajednice i duhoviti bloger prihvatio se marketinga, pa u 'fićinoj trgovini' nudi otvarače za pivo, majice, razglednice i preklopne razglednice, sve sa slikom crvenog fiće.