PERCEPTIVNI MILINOVIĆ:

'Klonite se sunca!'

23.08.2011 u 11:38

Bionic
Reading

Zbog visokih temperatura i vrućina koje će potrajati cijeli tjedan, Ministarstvo zdravstva javnosti je uputilo preporuke za preživljavanje i lakše podnošenje teških vremenskih uvjeta

'Preporučljivo je apsolutno izbjegavanje izravnog izlaganja suncu između 10 i 17 sati, a u slučaju da morate izaći, važno je pravilno se zaštiti odgovarajućom kapom, maramom ili šeširom te oči zaštiti sunčanim naočalama.

Izuzetno je važno redovito unašati dostatnu količinu vode, i to do 2,5 litre, a gazirana pića i alkohol apsolutno izbjegavati. U prehrani je bitno izbjegavati masna, pržena, začinjena i teška jela. Prednost treba dati kuhanom povrću, voću, salatama i ribi. Izuzetno je važna nadoknada tekućine laganim varivima, juhama i čajevima', stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva.

Ako ste odlučili ostati u zatvorenom prostoru, Ministarstvo zdravstva predlaže da se prostore u kojima se boravi od utjecaja izravnog djelovanja sunca izolira zasjenjivanjem.

Ukoliko se pojavi glavobolja, mučnina, vrtoglavica, a posebice dehidracija (što su znaci za uzbunu i u kojim je slučajevima potrebno starijim osobama, djeci, bolesnim i funkcionalno onesposobljenim osobama u najkraćem roku pružiti zdravstvenu skrb), obavezno konzultirajte svog izabranog liječnika opće medicine ili najbližu hitnu medicinsku pomoć. Kronični bolesnici moraju voditi pažnju o redovitom uzimanju propisanih lijekova i preparata, kardiovaskularni bolesnici regulirati i kontrolirati krvni tlak, a bolesnici oboljeli od šećerne bolesti obvezno kontrolirati i regulirati šećer u krvi.

'Članovima obitelji, prijateljima, susjedima i znancima ministar Milinović upućuje apel za učestalijim kontaktima s osobama u riziku i za koje imaju saznanja da bi mogle zatrebati pomoć jer to im može spasiti život', zaključuje se u priopćenju ministarstva.