IZ REMETINCA U FOTELJU

Čehok na izborima za gradonačelnika?!

23.08.2011 u 11:00

Bionic
Reading

Tvrdi to Regionalni tjednik, pozivajući se na izvore bliske Čehoku protiv kojeg USKOK od lipnja vodi istragu zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela udruživanje za počinjenje kaznenih djela te zlouporabe položaja i ovlasti. Zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenih djela, dugogodišnjem varaždinskom gradonačelniku bio određen i pritvor, ali je iz njega izašao u srpnju uz jamčevinu od 2,5 milijuna kuna

Što stoji iza namjere da se ponovno, ali pod bitno drukčijim okolnostima, upusti u izbornu utrku, nismo uspjeli doznati od Čehoka, usprkos pokušajima. Međutim, poticaj bi mogle biti neke ankete koje pokazuju da i dalje dobro stoji među građanima, što neki i javno svjedoče, poput kapucina Bone Šagija.

Iako bi Čehokova kandidatura bila najveće, vjerojatno neće biti i jedino iznenađenje varaždinskih izbora za koje Vlada još nije utvrdila datum održavanja. Naime, moguću kandidaturu najavio je i Čehokov zamjenik te nezavisni zastupnik Zlatko Horvat jer ga, kako je ustvrdio, mnogi uvjeravaju da bih se trebao kandidirati kako bi se započeti poslovi uspješno priveli kraju. S obzirom na iskustvo, kako je naglasio, vjerojatno će se kandidirati, premda iza njega nema stranačke infrastrukture, ali će biti novi ljudi koji će 'znati pomiriti i uskladiti sve projekte s mogućnostima Grada Varaždina'.

No to nije sve na uzavreloj varaždinskoj političkoj sceni koja je za manje od mjesec dana dobila potencijalnih kandidata za gradonačelnika više nego što se u prvi čas moglo zamisliti. Naime, Slobodan Mikac, drugi zamjenik varaždinskoga gradonačelnika, također razmišlja o izlasku na prijevremene izbore kao kandidat za gradonačelnika, i to mimo varaždinskog HSLS-a čiji je član! Budući da je moguću kandidaturu najavio i predsjednik varaždinskih liberala Miljenko Ernoić, očigledno bi će Mikac teško ostati u stranci ukoliko uistinu izađe na izbore.

Izuzev HSLS-a, ostale varaždinske stranke zasada uglavnom ne izlaze s imenima svojih potencijalnih kandidata. Primjerice, varaždinski HDZ u kojem više nisu Hrvoje Vojvoda i još neki poznatiji članovi, vrlo vjerojatno izaći će s vlastitim kandidatom, ali još nije odlučeno tko će to biti. Slična je situacija i u HNS-u, SDP-u i HSU, za koje se očekuje da će zajedno dati kandidate za gradonačelnika i zamjenike, ali pregovori oko toga još nisu ni počeli, pa je moguće da neće ni doći do njihove koalicije po uzoru na nacionalnoj razini. Tome u prilog govori i stav varaždinskog SDP-a prema kojem je kandidat za gradonačelnika Vjeran Radelić, predsjednik varaždinskih SDP-ovaca.