Hrvatska KREĆE MEGAPROCES

Do kraja tjedna prva od pet optužnica protiv Sanadera?

Do kraja tjedna trebala bi stići prva od pet optužnica protiv bivšeg premijera Ive Sanadera. On je do sada dao iskaze iznosivši svoju obranu u slučajevima Fimi medije i Hypo banke, a kojim će slučajem proces protiv bivšeg premijera biti otvoren, još nije poznato

Narušeno zdravstveno stanje i odlasci iz pritvora na specijalističke preglede nisu omeli procese protiv Sanadera. 'Sanader je dobro, aktivno sudjeluje u postupku, u argumentiranoj raspravi davao je suvisle odgovore koji mu idu u prilog', rekao je sudac Devčić.

Produljenje pritvora pokazalo je da sud smatra da bi Sanader mogao pobjeći ili se čak zaigrati s pojedinim svjedocima te na razne načine ishoditi korist za sebe. Pritvor je, barem u ovom slučaju, jasan signal da će optužnica uskoro na svjetlo dana, pa će eventualni zahtjevi za obranu sa slobode biti rješavani u sudskom vijeću i tijekom postupka, a ne od suca pojedinca dok samo suđenje još nije ni počelo.

Iskaze Barišića i Jurak nadopunili iskazima policajaca

Sanaderova obrana napokon je prije nepunih mjesec dana dobila uvid u spise u slučaju Fimi medije te su od tada u tijeku analiziranja iskaza skoro 300 ispitanih svjedoka i intenzivne pripreme za obranu. Obrana će imati vrlo težak posao - neće morati samo opovrgavati iskaze Nevenke Jurak i Mladena Barišića u aferi Fimi media. USKOK je, naime, osigurao niz dokaza kojima se nadopunjavaju njihovi iskazi. Tako su, između ostaloga, u istrazi protiv Sanadera progovorili i pripadnici njegova policijskog osiguranja, ljudi koji su zbog naravi svojeg posla bili upućeni u brojne tajne osobe koju su čuvale. Upravo iz njihovih iskaza USKOK je rekonstruirao i priču o mijenjanju putanje Vladina zrakoplova koji je 'skoknuo' iz Zagreba u London kako bi se tamo u ljetnu školu glume prebacila Sanaderova kći, a zatim planirano produžio na Maltu gdje je Sanader boravio.

'Tražio je da promijenimo hotel jer su se u rezerviranome hotelu slučajno zatekli hrvatski novinari', ispričao je USKOK-u jedan policajac. USKOK je također doznao i za druge privatne upotrebe Vladina zrakoplova, poput letova u Beč kako bi se kod tamošnjega krojača isprobavao frak za Opernball.

Policajac iz Sanaderove pratnje istražiteljima je ispričao da je policijskim kombijem po Sanaderovom nalogu prevozio umjetničke slike iz galerija u Sanaderov stanu Kozarčevoj u Zagrebu i u Splitu, piše Vjesnik.

Pripadnici osiguranja svjedočili su i o Sanaderovim kontaktima, pogotovo s njemu osobito bliskim osobama, Mladenom Barišićem i Robertom Ježićem, koje su uvijek ostavljali nasamo da razgovaraju. Također, svaki četvrtak u 17 sati u središnjicu HDZ-a dolazila bi i braća Žužul iz Skladgradnje koji bi nasamo razgovarala s premijerom, pa su tjelohranitelji taj posjet već međusobno nazivali '45 minuta za Žužule'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još