OPET BRUCELOZA

Veterinari zapovjedili još jedno klanje turopoljske svinje

19.08.2011 u 15:33

Bionic
Reading

Veterinarska inspekcija ponovno je donijela rješenje o klanju još jedne brucelozom zaražene turopoljske svinje u Turopoljskom Lugu. Kao i prilikom prošlotjednog klanja 25 krmača, također zbog bruceloze, inspektorica Aneta Karakaš pronašla je tragove te bolesti i naredila klanje jednog nerasta najkasnije do ponedjeljka

Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da samo provode zakon i štite izvornu pasminu domaćih životinja. 'Nakon ponovnog razmatranja svih činjenica Uprava za veterinarske inspekcije stava je da je spomenuto rješenje doneseno u skladu s važećim propisima', izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede i njegova veterinarska inspekcija.

Postupcima inspekcije ogorčen je Franjo Kos, predsjednik udruge Plemenita općina turopoljska, koja želi uzgajati svinje na tradicionalan način u šumi. 'Prošlotjedno klanje i ovo zadnje rješenje mjere su zatiranja pasmine', optužuje Kos Ministarstvo.

Bruceloza, bolest spolnih organa, uzrokuje pobačaj, a Kos ironično ustvrđuje da je broj svinja do 2008. godine bio stabilan, iznad četiri stotine, ali otkada se veterinarska inspekcija brine o njima, spale su na četiri-pet puta manji broj.

Inspektorica Aneta Karakaš pak govori o potencijalnom žarištu bolesti i nepropisnim uvjetima držanja životinja. Od 2008. do 2010. godine inspekcija je toj udruzi poslala na klanje 209 krmača i nerasta za koje, kaže Kos, nisu dobili izvještaje da su zaraženi. Kos također upozorava da je 58 praščića ostalo samo te ih hrane mlijekom na dudicu i brašnom. 'Bojimo se da će bez krmača i praščićiuginuti od nedostatka hrane', poručuje Kos.

Zašto se bruceloza ne liječi?

Zašto se bruceloza ne liječi umjesto klanja malobrojnih primjeraka pasmine? U Ministarstvu kažu da bi pri tome bio prevelik rizik za ljude i životinje, odnosno za daljnje širenje bolesti, osobito u poluotvorenom sustavu držanja poput onog u Turopoljskom Lugu. U međuvremenu divlje svinje slobodno se šeću šumama, bez straha od bruceloze.

Prema informacijama Hrvatske poljoprivredne agencije, brojnost turopoljskih svinja u našoj zemlji ne kreće se iznad stotinu krmača i nerasta. Pasmina je nastala u šestom stoljeću na području današnjeg Turopolja križanjem šiške sa slovenskom krško-poljskom pasminom. Turopoljska svinja je otada prilagođena šumskoj ishrani te nalazi dovoljno bjelančevina za rast i razvoj.

Budući da je opstanak te izvorne pasmine označen kao 'kritičan', specijalno povjerenstvo Ministarstva poljoprivrede za problematiku turopoljske svinje predložilo je inspekciji odgodu klanja za 60 dana. Inspektorica Karakaš ipak nije uslišala molbu, a svinje su poklane, što se piše i nerastu.