ODGOVOR KRITIČARIMA

Ponosna Kosor: Rate kredita smo smanjili od 10 do 30 posto

18.08.2011 u 15:51

Bionic
Reading

'Bez Vlade ne bi bilo dogovora s bankama', poručila je premijerka Jadranka Kosor kritičarima Vladina sporazuma s bankarima oko pomoći građanima s kreditima u švicarskim francima. Da je dogovor dobar, ističe, potvrdila je i Hrvatska narodna banka

Banski dvori su izračunali da će zahvaljujući njihovom modelu mjesečne rate kredita dužnicima u švicarcima smanjiti od 10 do 30 posto.

Premijerka je istaknula kako se u Europi samo još mađarska Vlada odvažila uhvatiti u koštac s kreditima u francima, ali na teret državnog proračuna i svih poreznih obveznika, a u Hrvatskoj to nije slučaj.

Osim što je simbolično potvrdila jučer popisani memorandum Vlada je s današnje sjednice u Sabor poslala izmjene Zakona o porezu na dohodak. Namjera joj je da se smanji minimalna kamatna stopa koja predstavlja granicu za obračun poreza sa četiri na tri posto što bi otvorilo prostor bankama, barem se nadaju u Banskim dvorima, da efektivnu kamatnu stopu spuste ispod četiri posto.

Kosoričin kabinet predložio je i zakonske izmjene kojima bi se omogućilo da djeca poginulih hrvatskih branitelja bez oba roditelja primaju obiteljsku mirovinu bez dosadašnjeg umanjenja za deset posto.

U Hrvatskoj je trenutačno 100-tinjak takve djece koje imaju pravo na obiteljsku mirovinu dok se školuju ili dok ne napune 27 godina. U Vladi procjenjuju da će za to na godišnjoj razini biti potrebno osigurati nešto više od milijun kuna.