SLIJEDI ISTRAGA

Trajekt Barbat odsukan s rive u Jablancu

18.08.2011 u 09:31

Bionic
Reading

Barbat, putnički trajekt Rapske plovidbe koji se jučer poslijepodne zabio u luku i kupalište Jablanac, odsukan je nešto prije deset sati, izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Dolaskom plime, oko deset sati, pod nadzorom djelatnika Lučke kapetanije krenulo se u operaciju odsukanja broda vlastitim pogonom. U tijeku je tegljenje broda na trajektno pristanište Mišnjak na Rabu, gdje će se nastaviti istraga zbog utvrđivanja uzroka i okolnosti havarije.

Čim je svanulo, djelatnici Lučke kapetanije i Hrvatskog registra brodova uz prisutnost ronilaca obavili su tehnički pregled trupa broda te je utvrđeno zadovoljavajuće stanje podvodnog dijela trupa, priopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Istražno povjerenstvo tog ministarstva pokrenulo je jutros postupak sigurnosne istrage, dok upravnu istragu obavljaju djelatnici Lučke kapetanije Senj i Lučke kapetanije Rijeka.

Do stravične pomorske nesreće došlo je jučer u 17 sati i 55 minuta zbog otkazivanja sustava upravljanja brodom u vrijeme prilaženja luci, što je sinoć na mjestu nesreće potvrdio i državni tajnik za more Mario Babić.

'Kapetan više nije mogao upravljati brodom pa se nasukao na dijelu izvan lučkog područja', rekao je Babić, dodajući da je u luci zabranjeno kupanje te da ondje ne smiju biti plaže.

Plaža na koju se trajekt sa 44 osobna vozila, pet kamiona i 120 putnika nasukao nije koncesionirana, no mještani i turisti već se godinama kupaju ondje. Zbog vrlo male udaljenosti između plaže i trajektnog pristaništa krenulo se u izgradnju novog trajektnog pristaništa u mjestu Stinica podno Velebita. Ono je dovršeno te je početkom ovog ljeta trebalo preuzeti brodove iz Jablanca za otok Rab, ali zjapi prazno zbog 200 metara neizgrađene pristupne ceste.

Pravo je čudo to da jučer nitko nije teže ozlijeđen ili smrtno stradao. Kapetan Barbata, čim je uvidio da ne može kontrolirati brod, počeo je sirenom upozoravati kupače i uspio je. Panično su hvatali djecu, počeli bježati i tako se spasili. Mnogi su doživjeli velik šok, sedmero ih je s ogrebotinama i lakšim ozljedama prevezeno u Dom zdravlja u Senj, a petogodišnja djevojčica i dvije žene u KBC Rijeka. Žene su, doznajemo, i zadržane u bolnici, a dijete je otpušteno na kućnu njegu.

Od snažnog udara u betonsku rivu razbijeno je pola plaže i kamene kabine. Štetu će, rekao je Babić, platiti osiguravajuće društvo u kojem je brod osiguran. Putnici su sinoć iskrcani, a potom je pod nadzorom Lučke kapetanije obavljen i prekrcaj vozila preko krmene rampe na drugi trajekt.