HAŠKI PROCES

Tužitelj: Gotovina ignorirao zločine

23.03.2009 u 15:57

Bionic
Reading

General Ante Gotovina ignorirao je i prešutno odobravao kaznena djela hrvatskih vojnika u Oluji, iako je kao zapovjednik imao dužnost spriječiti i kazniti počinitelje zločina nad srpskim civilima, izjavio je u ponedjeljak pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) tužitelj Stefan Waespy.

Waespy je u nastavku posebne sjednice nastavio izvoditi protuargumente tužiteljstva na zahtjev obrane da se generale Antu Gotovinu, Ivana Čermaka i Mladena Markača oslobodi optužbi za zločine tijekom i nakon Oluje u kolovozu 1995. godine.

"Ključni doprinos Gotovine u udruženom zločinačkom pothvatu leži u njegovu nedjelovanju prema počiniteljima kaznenih djela. Time što nije proveo istrage i kaznio počinitelje Gotovina je poticao svoje podčinjene na daljnja kaznena djela", rekao je Waespy.

Po njegovim riječima, Gotovina je kao zapovjednik Zbornog područja Split zapovijedao svim snagama u Oluji, uključujući i Vojnu policiju te je bio odgovoran za vojnu disciplinu u hrvatskim postrojbama.

No, tvrdi Waespy, osim što je izdao nekoliko "općenitih, praznih zapovijedi" o sprečavanju kaznenih djela, Gotovina nije poduzeo ništa da se te zapovijedi ispune, iako je bio svjestan da će to dovesti do novih zločina.

"Vojnici pod zapovjedništvom Gotovine bili su pušteni s uzice te im je bilo dopušteno da pljačkaju i ubijaju kako bi se ispunio cilj progona Srba iz krajine", istaknuo je tužitelj.

Waespy tvrdi da je Gotovinina linija zapovjedanja bila neprekinuta tijekom cijele akcije Oluje te da je i nakon završene akcije 9. kolovoza bio upućen u zbivanja u Kninu kamo je dolazio iz susjedne BiH.

Tužitelj Stephen Margetts iznosio je argumente o kaznenoj odgovornosti suoptuženog Ivana Čermaka, tadašnjeg zapovjednika Zbornog mjesta Knin.

Rekao je da je Čermak imao "goleme ovlasti", da je bio zadužen za red i disciplinu na oslobođenim teritorijima, uključujući provođenje istraga i izricanje mjera protiv pripadnika HV-a, koristeći pritom vojnu i civilnu policiju.

No, tvrdi Margetts, Čermak to nije činio, a predstavnike međunarodne zajednice zavaravao je u vezi s time što je znao i što kani poduzeti po pitanju kaznenih djela.

Iako je znao za više stotina ubojstava, Čermak je međunarodnim predstavnicima lagao o njihovu broju i činio sve da ne dođe do istraga zločina, poput onog u zaseoku Gruborima, rekao je Margetts.

O optužbama protiv Markača, tadašnjeg zapovjednika Specijalne policije, izlagala je tužiteljica Prashanti Mahindaratne rekavši da je on osobno vodio specijalce koji su pljačkali i palili kuće te ubijali srpske civile na pravcima svog djelovanja prema Gračacu i Donjem Lapcu te poslije u operacijama "čišćenja".

Posebno je istaknula zločin u Gruborima koji su, ustvrdila je tužiteljica, počinili pripadnici postrojbe specijalne policije iz Lučkog, a koje je Markač pokušao zataškati tvrdeći da su ubijeni civili stradali u oružanoj borbi.

Tužiteljstvo je time završilo izvođenje protuargumenata, a obrana trojice generala u utorak će imati priliku iznijeti dodatne argumente za odbacivanje optužnice protiv njih.