AKCIJA PROTIV KRADLJIVACA

Ako vozite bicikl, zaustavit će vas policija

17.08.2011 u 16:25

Bionic
Reading

Osječka policija odlučila je stati na rep kradljivcima bicikala, osobito vrijednima ljeti. Od početka godine na osječkom području pokradeno je 160 bicikala, a u kolovozu svaki dan stiže nova prijava vlasnika

Danas je zato počela akcija pregledavanja svih bicikala na osječkim ulicama, a već je viđena i u Zagrebu. Policajci zaustavljaju bicikliste, okreću vozila naopačke i traže jedan podatak odštampan u predjelu pedala. Svaki bicikl ima originalnu šifru, nešto kao građani svoj jedinstveni matični broj. Na taj način provjereno je danas 32 vozača i njihovih bicikala.

'Nismo utvrdili slučajeve krađe', izvijestio nas je Marko Ćaleta, glasnogovornik PU Osječko-baranjske. Radi se o preventivnoj akciji s ciljem sprečavanja lopovluka, otkrivanja ukradenih bicikala i obeshrabrivanja lopova u daljnjoj djelatnosti.

Osim što se ljeti brojni građani voze upravo biciklima, u Osijek je upravo danas stiglo više od 300 natjecatelja Pannonian Challengea, koji se održava do nedjelje. U udruzi Pannonian saznajemo da je među njima oko stotinu biciklista na vozilima kojima se natječu. 'Prije je bilo slučajeva krađa. Sada ih sve držimo pod ključem', kažu u Pannonianu. Radi se o jednom od najvećih regionalnih natjecanja u vratolomijama na skejtbordima, rolama, biciklima, koje prate svakodnevni muzički koncerti i kulturna događanja.

A, kradljivci bicikala vrebaju neopreznost, najčešće vlasnika dobro opremljenih i skupocjenih bicikala. 'Početkom mjeseca vlasnik je prijavio krađu sa štetom od oko deset tisuća kuna. Osim što je bio vrlo vrijedan bicikl, u bisagama je imao osobne predmete i dokumente', navodi Ćaleta najskuplji primjer. Nesretni čovjek na pet minuta bez nadzora i nezaključanog ostavio je bicikl ispred mesnice, a kad je izašao nije ga više bilo.

Ponekad, bicikl nestane s jednog, pa zatim osvane na drugom mjestu. 'Ljudi se znaju samo poslužiti vozilom, odvesti se i ostaviti ga negdje', kaže Ćaleta. Vlasniku stoga ne vrijedi provjeravati samo u jednoj policijskoj stanici ako je bicikl na drugom kraju županije ili čak Hrvatske. Na web stranicama PU Osječko-baranjske zato se redovno objavljuju fotografije svih pronađenih bicikala. Čovjek mora vjerodostojno dokazati svoje vlasništvo i dobit će vozilo natrag. Ako se ne pojavi nitko tvrdeći da je vlasnik, u zakonskom roku provodi se aukcija o kojoj policija javnost obavijesti dva tjedna unaprijed.