Hrvatska AKCIJA PROTIV KRADLJIVACA

Ako vozite bicikl, zaustavit će vas policija

Osječka policija odlučila je stati na rep kradljivcima bicikala, osobito vrijednima ljeti. Od početka godine na osječkom području pokradeno je 160 bicikala, a u kolovozu svaki dan stiže nova prijava vlasnika

Danas je zato počela akcija pregledavanja svih bicikala na osječkim ulicama, a već je viđena i u Zagrebu. Policajci zaustavljaju bicikliste, okreću vozila naopačke i traže jedan podatak odštampan u predjelu pedala. Svaki bicikl ima originalnu šifru, nešto kao građani svoj jedinstveni matični broj. Na taj način provjereno je danas 32 vozača i njihovih bicikala.

'Nismo utvrdili slučajeve krađe', izvijestio nas je Marko Ćaleta, glasnogovornik PU Osječko-baranjske. Radi se o preventivnoj akciji s ciljem sprečavanja lopovluka, otkrivanja ukradenih bicikala i obeshrabrivanja lopova u daljnjoj djelatnosti.

Osim što se ljeti brojni građani voze upravo biciklima, u Osijek je upravo danas stiglo više od 300 natjecatelja Pannonian Challengea, koji se održava do nedjelje. U udruzi Pannonian saznajemo da je među njima oko stotinu biciklista na vozilima kojima se natječu. 'Prije je bilo slučajeva krađa. Sada ih sve držimo pod ključem', kažu u Pannonianu. Radi se o jednom od najvećih regionalnih natjecanja u vratolomijama na skejtbordima, rolama, biciklima, koje prate svakodnevni muzički koncerti i kulturna događanja.

A, kradljivci bicikala vrebaju neopreznost, najčešće vlasnika dobro opremljenih i skupocjenih bicikala. 'Početkom mjeseca vlasnik je prijavio krađu sa štetom od oko deset tisuća kuna. Osim što je bio vrlo vrijedan bicikl, u bisagama je imao osobne predmete i dokumente', navodi Ćaleta najskuplji primjer. Nesretni čovjek na pet minuta bez nadzora i nezaključanog ostavio je bicikl ispred mesnice, a kad je izašao nije ga više bilo.

Ponekad, bicikl nestane s jednog, pa zatim osvane na drugom mjestu. 'Ljudi se znaju samo poslužiti vozilom, odvesti se i ostaviti ga negdje', kaže Ćaleta. Vlasniku stoga ne vrijedi provjeravati samo u jednoj policijskoj stanici ako je bicikl na drugom kraju županije ili čak Hrvatske. Na web stranicama PU Osječko-baranjske zato se redovno objavljuju fotografije svih pronađenih bicikala. Čovjek mora vjerodostojno dokazati svoje vlasništvo i dobit će vozilo natrag. Ako se ne pojavi nitko tvrdeći da je vlasnik, u zakonskom roku provodi se aukcija o kojoj policija javnost obavijesti dva tjedna unaprijed.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još