KAJIN O SLUČAJU DAJLA

'Lakomost Crkvi u 15 dana naštetila više nego komunisti u 50 godina'

17.08.2011 u 15:09

Bionic
Reading

'Sve će završiti presudom u Strasbourgu i tada će fratri iz Praglije kod Padove, bojim se, dobiti ne 186 ha koliko im je nudio Bozanić, već 586 ha koliko ima posjed u Dajli', kazao je na današnjoj konferenciji za novinare IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin, ustvrdivši kako sumnja da će politikantstvo, koje može proći u Hrvatskoj, proći i u Strasbourgu

Kako veli, kod optantske imovine se namiruje ratna šteta, pri čemu države Hrvatska ili Slovenija ne vraćaju ništa, odnosno, kako smatra, optanti 'svoja' potraživanja trebaju pokušati riješiti u Rimu, a ne Zagrebu ili Ljubljani.

'Za Zagreb i Ljubljanu nebitno je jesu li optanti dobili ili nisu dobili obeštećenje, no centralno je pitanje jesu li fratri dobili opciju ili otpust iz jugoslavenskog državljanstva, odnosno jesu li, ako su bili protjerani, samo napustili bivšu Jugoslaviju (zonu B ) bez opcije. Ako se namiruje ratna šteta za Kraljevinom Italijom, jesu li samostani u vlasništvu Vatikana odnosno Crkvenih redova mogli biti predmet optantske imovine. Naime, takve sporazume ex Jugoslavija nije potpisivala sa Svetom Stolicom, već im je dobra jednostrano nacionalizirala', kaže Kajin, ustvrdivši i kako 'fratrima' ne bi vratio ništa, pošto su nešto već dobili od Italije.

Dajla se koristi za napad na Bozanića, koji dijelu Zagrebačke kurije nije po volji, kazao je Kajin, ustvrdivši i da iza toga stoji HDZ.

'To je dovelo do toga da se može reći da je 'Tito imao bolje odnose s Vatikanom nego Jaca. 'Ni Tito se u crkvene odnose nije tako umiješao kao HDZ, iako je lakomost popova dovela do toga da su si u 15 dana sami napravili više štete nego što su im je učinili komunisti ateisti u 50 godina. Međutim, čemu čuđenje, kad je vrh vlasti u Remetincu, vrh vojske u pritvorima pa nije moguće da je Crkva bezgrešna kada se je za novac i poslanja spremna odreći', oštro je komentirao.

'Saga oko turističkog zemljišta gora je od ove u Dajli. Svakoj velikoj turističkoj kući u Istri, pretvorenoj bez i kune onoga koji slovi kao titular, država je u zadnjih 15 godina poklonila po osnovi turističkog zemljišta 50 do 100 milijuna eura', kaže potpredsjednik IDS-a. Napominje i da se 'država uključuje u sporove s lokalnom samoupravom pa će na taj način omogućiti tajkunima još barem dvije sezone besplatnog korištenja za socijalizma uređenih kampova, obala, plaža dok sirotinja za svoje terase mora plaćati bezobrazno visoke zakupnine.

'Ako je ministar Bošnjaković nonšalantno poništio denacionalizaciju Dajle, ne vidim zašto se ne bi ratne profitere jednako elegantno kroz reviziju pretvorbe i privatizacije lišilo vlasništva iz tvrtki koje su stekli bez i kune', kazao je Kajin.