PORUKA IZ VODNJANA

Kosor će čim dođe u Zagreb poslati pismo Josipoviću

16.08.2011 u 16:38

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor danas je u Vodnjanu, odgovarajući na pitanja novinara o imenovanju veleposlanika, ponovila kako će već danas po povratku u Zagreb uputiti pismo predsjedniku Republike Ivi Josipoviću te kako očekuje sastanak na kojemu će se odlučiti o tome.

'Već danas po povratku u Zagreb potpisat ću pismo, koje je već napisano i uputiti ga predsjedniku Republike dr. Ivi Josipoviću, kako bi riješili taj slučaj, kojeg ja i neću nazvati slučajem, a kako bi zaista na dobrobit sviju nas zaključili ovaj posao oko kojeg moraju razgovarati Vlada, premijerka i predsjednik države koji sukreiraju vanjsku politiku', kazala je Kosor.

Ponovila je kako je Vlada prijedlog s imenima novih veleposlanika predsjedniku poslala prije više od mjesec dana, 'i očekujemo odgovor, očekujemo sastanak na kojem ćemo ići od imena do imena, od zemlje do zemlje i odlučiti se za ljude koji profesionalno rade svoj posao, koji na najbolji mogući način mogu zastupati interese Republike Hrvatske'.

Kazala je i kako je stoga krajnje neodgovorno, bez obzira tko je to pustio u javnost, to što se danas u nekim dnevnim novinama špekulira o nekim imenima veleposlanika. 'To je vrlo loše, to je neprofesionalno, to se ne smije raditi, jer se taj posao mora obaviti u dogovoru između predsjednika i Vlade, bez očiju javnosti, ali svako onda kada se s imenima izađe, svatko od nas mora stajati iza te odluke', rekla je premijerka.

Zaključila je da se ne treba dogovarati o političkoj podobnosti bilo kojeg kandidata, već da se odlučuje ne temelju kriterija, kvalifikacija i na temelju onoga što svakog od kandidata za veleposlaničko mjesto zaista može preporučiti na najbolji mogući način.

Jadranka Kosor najavila je i kako će se s predstavnicima banaka ovog tjedna ponovno sastati zbog problema švicarskog franka. 'I vjerujem da ćemo i taj problem riješiti', rekla je.

Na novinarsko pitanje da komentira prijedlog Matice umirovljenika koja je predložila da se sredstva iz drugog mirovinskog stupa prebace u prvi stup kako bi se povećale mirovine osiguranicima drugog stupa, premijerka je kazala kako Vlada upravo radi na novom zakonu. 'Novi zakon bit će upućen u Sabor na usvajanje do početka njegovog jesenskog zasjedanja', kazala je predsjednica Vlade.