SUDAC ISTRAGE ODLUČUJE

Hoće li se braniti sa slobode Sanader će doznati u srijedu

16.08.2011 u 16:24

Bionic
Reading

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda u srijedu (17. kolovoza), će odlučiti hoće li bivšeg premijera Ivu Sanadera pustiti da se u nastavku antikorupcijske istrage brani sa slobode ili će mu produljiti istražni zatvor u kojem se nalazi od izručenja Hrvatskoj 18. srpnja

Ročište na kojem mora prisustvovati i osumnjičenik održat će se u zatvoru u Remetincu s početkom u 9,30 sati, potvrdio je Hini sudac istrage Krešimir Devčić. Odluku će donijeti nakon što sasluša argumente obrane koja smatra da se Sanader treba braniti sa slobode i USKOK-a koji bivšeg premijera, osumnjičenog u nizu korupcijskih afera, "iza rešetaka" želi zadržati još najmanje dva mjeseca.

Istražni zatvor bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a određen je još u prosincu prošle godine kad je USKOK protiv njega pokrenuo istragu zbog sumnje da se s ostalim osumnjičenicima u slučaju Fimi medije udružio te zlouporabio premijerski položaj i ovlasti.

Na prvu odluku o istražnom zatvoru Sanaderova se obrana žalila ističući da ne postoji opasnost od bijega, jer on, kako tvrde, ni u prosincu prošle godine, kad je otišao iz Hrvatske neposredno nakon što je USKOK tražio da mu se skine zastupnički imunitet, nije bježao od hrvatskog pravosuđa, nego je išao na unaprijed dogovoren službeni put. No, izvanraspravno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda taj argument krajem srpnja nije prihvatilo ocjenivši da i dalje postoji opasnost od bijega.

Na opasnost od utjecaja na svjedoke, što je bio drugi razlog da ga se liši slobode, obrana se tada nije žalila.

Od Sanaderovih odvjetnika danas se nije moglo doznati hoće li na sutrašnjem ročištu ponuditi jamčevinu za puštanje na slobodu ili predložiti neku drugu mjeru opreza, primjerice zabranu napuštanja boravišta, oduzimanje putovnice ili 'kućni pritvor' odnosno istražni zatvor u domu.

Sanadera USKOK u nekoliko korupcijskih afera tereti za zlouporabe premijerskog položaja i ovlasti, udruživanje radi počinjenja kaznenog djela te primanje mita.

Osim u slučaju Fimi medije, u kojoj je iz državnih tvrtki i ministarstava navodno izvučeno više od 100 milijuna kuna, Sanadera se sumnjiči i u slučaju nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede (HEP) s Diokijem u vlasništvu Roberta Ježića te u slučaju uzimanja provizije od 3,5 milijuna kuna tijekom pregovora s Hypo bankom o davanju zajma Hrvatskoj 1995. dok je bio zamjenik ministra vanjskih poslova. Tereti ga se i da je Ježićevoj tvrtki pokušao pribaviti nezakonitu dobit od 10 milijuna eura na štetu državnog poduzeća JANAF, a sredinom lipnja protiv njega je pokrenuta i istraga zbog sumnje da je primio 10 milijuna eura mita za prepuštanje upravljačkih prava u Ini mađarskome MOL-u.

U međuvremenu protiv Sanadera je pokrenuta i istraga u Austriji zbog sumnje u pranje novca, no još nije podignuta nijedna optužnica.