POVRATAK ZVIŽDAČA

Bivši carinik optužen za šverc kave vraćen na posao

16.08.2011 u 15:05

Bionic
Reading

Jedan od najpoznatijih hrvatskih zviždača, Robert Matijević, ove bi se jeseni, nakon presude Upravnog suda i višegodišnjeg istjerivanja pravde, trebao vratiti na radno mjesto šefa Službe za nadzor u Carinskoj upravi

Robert Matijević još se prije pet godina, kad je oslobođen optužbi da je nesavjesnim obavljanjem službe, odnosno propuštanjem nadzora u slučaju šverca 19,5 tona kave u rujnu 2002, oštetio državni proračun za desetak milijuna kuna, trebao vratiti na svoje radno mjesto.

'Iako me je još prije pet godina ravnatelj Carine Mladen Barišić trebao vratiti na mjesto svog pomoćnika i voditelja Službe za nadzor, nekadašnje Službe za suzbijanje krijumčarenja, nije to uradio, pa sam se dvije godine kasnije odlučio za tužbu pred Upravnim sudom. Uobičajeno je da takvi sporovi traju od tri do tri i pol godine, no raduje da je presuđeno u moju korist', prepričava najnoviji razvoj događaja Robert Matijević, kojemu je presuda s Upravnog suda stigla prije nekoliko dana

Sud je prije pet godina utvrdio da Matijević nije nesavjesno postupao i da nije ništa skrivao kao carinski djelatnik prilikom otkrića šverca kave. Istodobno su objavljeni podaci MUP-a po kojima je upravo Matijević, kao šef Službe za suzbijanje krijumčarenja, zajedno sa svojim timom bitno povećao otkrivanje šverca u Hrvatskoj.

'Još sam 2004. godine prvi progovorio o kriminalnim radnjama u Carini i kriminalu kojim se bavi Mladen Barišić, što je i bio razlog zašto se iživljavao na meni i pokušavao me uništiti kao čovjeka, ljudski i profesionalno. Mogao sam biti i objektivan i subjektivan, ali presuda pokazuje da je bilo sve kako sam rekao. Jedna od zadovoljština mi je i činjenica to što je Barišić završio tamo gdje mu i jest mjesto - u Remetincu', kaže Matijević.

Robert Matijević vratit će se, doduše, na čelo Službe za nadzor, no ta je carinska služba samo pravno sljednik resora za suzbijanje krijumčarenja, na čijem čelu je bio do suspenzije. 'Dokle je Barišić išao da bi me se riješio, govori i podatak da je pokušao ukinuti tu službu, iako je apsurdno da bilo koja carina u svijetu nema službu za suzbijanje krijumčarenja. Na kraju se odlučio zadržati je, ali je nazvati Služba za nadzor', pojasnio je Matijević.

Zadovoljan presudom proslijeđenom Ministarstvu uprave koje donosi konačno rješenje o predmetu, Robert Matijević kaže da mu 'u kontekstu devet godina, koliko traje njegova osobna i profesionalna borba, dva-tri tjedna ili mjesec dana do povratka na posao ne znače ništa'.

'Nastojao sam raditi svoj posao profesionalno i korektno i nije me zanimao osobni probitak i interesi. Nažalost, to nije nikome odgovaralo i zato sam prošao sve ovo. Osjećam olakšanje i zadovoljstvo time što je na kraju presuđeno u moju korist i što je dokazano da pravna država doista funkcionira', zaključuje Matijević.

Otkako je prije sedam godina ukazao na kriminal u Carinskoj upravi, Robert Matijević nije mogao naći posao. Nedavno je ispričao da se samo u pola godine javio na više od 250 natječaja, no bez uspjeha. Na kraju, i to pokazuje kakva je sudbina ljudi koji su se drznuli ukazati na kriminal i korupciju. Matijevićeva priča ipak daje nadu.