PROJEKT BRIJUNI RIVIJERA

Kosor na sastanak nije pozvala ključnu osobu

16.08.2011 u 15:23

Bionic
Reading

Pod predsjedanjem premijerke Jadranke Kosor u vodnjanskoj gradskoj palači održana je prva sjednica Povjerenstva Brijuni rivijera. Na ovaj važan sastanak nije pozvana načelnica Fažane Ada Damjanac, iako je pristak Općine Fažana ključan za realizaciju ovog projekta

Jadranka Kosor stigla je u Vodnjan u pratnji potpredsjednika Vlade Domagoja Ivana Miloševića te ministara Božidara Kalmete, Đure Popijača i Branka Bačića, a visoke goste dočekali su župan Ivan Jakovčić, direktor trgovačkog društva Brijuni rivijera Ratomir Ivičić te gradonačelnici Pule i Vodnjana, Boris Miletić i Klaudijo Vitasović.

Kako doznajemo, SDP-ova načelnica Općine Fažana Ada Damjanac nije nazočna, a kako nam je telefonski potvrdila, nije bila ni pozvana.

'Nisam dobila poziv niti sam imala ikakvu informaciju o sastanku Povjerenstva, u kojem bi trebali biti i predstavnici gradova i općina u čijem su sastavu lokacije projekta Brijuni rivijera. To ne govori o nama, nego o onima koji su sazvali sastanak. To što tražimo, pitamo, možda nekome smeta. Istina je da je Općina Fažana stavila primjedbe na projekt jer smatramo da je nedopustivo da se ovom narodu oduzmu nekretnine na 66 godina', veli načelnica Općine Fažana Ada Damjanac, istaknuvši da su fažanski vijećnici, uprava i ona kao načelnica jedinstveni u razmišljanju da štite interese Fažanaca.

'Načelnica Fažane nije ni trebala biti pozvana. Nije ni prihvatila ni potpisala Sporazum o Brijuni rivijeri', kratko je poručio glasnogovornik Vlade Mladen Pavić.

'Mi jesmo za projekt, napredak, ali želimo biti ravnopravni partneri', naglašava načelnica Damjanac. Smatra da se Pinetu ne može izbrisati iz ugovora jer, veli, ako bi se bilo što mijenjalo, projekt mora ponovno ići na usvajanje na sva gradska vijeća i županiju.

Kako pojašnjava, od 50 ha predviđenih na lokaciji Pineta, općina Fažana je vlasnik polovice odnosno 25 ha. 'U tom najatraktivnijem obalnom području općina Fažana ima pravo građenja. Nismo protiv projekta, ali želimo da se nađe zajednički jezik, sagledaju obostrani interesi. Zašto bi se pravo građenja prenosilo na Brijuni rivijeru, kad to možemo i mi prenijeti? Potpisan je aneks ugovora, no kako kad pravovaljani ugovor nije potpisan? Poslali smo primjedbe društvu Brijuni rivijera, Vladi i Županiji, no konačan tekst nije nikad stigao, iako smo svakih 20 minuta dobivali neke dopune, koje se i nisu odnosile na Fažanu, kaže ogorčena načelnica Općine Fažana.

Kako veli, radi se o projektu koji se razvija već desetak godina, pa je stoga čudi tolika žurba. Naime, za razliku od gradova Vodnjana i Pule, Općina Fažana nije dala suglasnost, no smatra da Fažana, koja ima mrvicu manje sunčanih sati od Hvara, mora sačuvati svoj kutak raja i promišljeno djelovati.

'Osobno sam mišljenja da je sastanak sazvan u svrhu predizborne kampanje, da se vidi da se nešto ostvaruje', uvjerena je načelnica jer kako drukčije pojasniti da se sastanak Povjerenstva održava bez obavijesti predstavnicima Općine na čijem području se nalazi najveća lokacija Pineta, ukupne površine 50 ha, od čega je za gradnju predviđeno 7 ha, dok su 43 ha namijenjena sportsko-rekreacijskoj zoni.