Hrvatska HDZ O SOLIRANJU PARTNERA

Adlešič je nebitna, ali ostaje u Vladi

  • Autor: tportal.hr
  • 23.3.2009 14:16:40
  • 23.3.2009 13:48:01

Predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešič zasada još ne mora strahovati da će je sustići sudbina bivše ministrice pravosuđa Vesne Škare-Ožbolt koju je premijer Ivo Sanader izbacio iz Vlade uz poruku da 'ne može preko tjedna biti član Vlade, a preko vikenda oporbeni političar'

ZAGREB – Iako su vodeći HDZ-ovci u Vladi izrazito iziritirani soliranjem HSLS-a koji je preko medija obznanio zahtjeve koalicijskim partnerima za drastičnim rezovima u proračunu, nekoliko sugovornika Novog lista iz vrha HDZ-a kazalo je da se o izbacivanju liberala iz Vlade još ne razmišlja.

'To što su napravili nije bilo korektno, no budući da se hrvamo s krizom, slovenskom blokadom pristupa EU-u, predstojećim NATO summitom, imamo sada važnijih problema od predizborne samohvale Đurđe Adlešič', ocijenio je za Novi list jedan od Sanaderovih ministara.

A odlazak Đurđe Adlešič s mjesta potpredsjednice Vlade, kaže jedan od njezinih kolega, teško da bi se i primijetio.

'Ona nema nikakav resor, ne vodi ministarstvo i nije, za razliku od HSS-a, preuzela odgovornost u zahtjevnim poslovima. Liberali su se izmakli od odgovornosti i samo su pokupili vrhnje u profitabilnim javnim tvrtkama', ogorčen je na Adlešič i njezine liberale jedan od članova Sanaderove Vlade.

Šef zastupničkog Kluba HDZ-a Andrija Hebrang spušta loptu na zemlju, pa ističe da treba pričekati dok iz HSLS-a stigne najavljeni prijedlog antirecesijskih mjera.

'Stara poslovica kaže da ćeš žeti onako kako si posijao. Ako nam smanje poticaje, žet ćemo, u najbolju ruku, 30 posto manje nego dosad', komentirao je za Novi list Darko Grivičić, donedavni dugogodišnji predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza, na prijedlog liberala predvođenih Đurđom Adlešič da se, između ostaloga, srežu i poticaji poljoprivrednicima. Liberali, tvrdi Grivičić, ne znaju o čemu govore.

Ti poticaji, kaže, hrane Hrvatsku i nije važno odlaze li velikim ili malim proizvođačima. Jednako vrijedi, a možda je i bolje kvalitete, ilustrira to primjerom, pšenica koja dolazi s malog gospodarstva od nekoliko hektara, od one s imanja od sto tisuća hektara, a da bismo, zaključuje, sa svojom poljoprivredom mogli uopće u Europu, moramo 'na gomili' imati što više hektara obrađene površine, bez obzira na to koja je njihova pojedinačna veličina.

'U vrijeme krize Europa i dalje mnogo ulaže u svoju poljoprivredu, proizvođačima daje poticaje kako ne bi ostala gladna. Kod nas se predlaže suprotno, pa da se, dok je novca za uvoz sve manje, još smanji i domaća proizvodnja hrane', napominje Grivičić, podsjećajući na činjenicu da smo konačno izjednačili uvoz i izvoz hrane, koji se kreću svaki po oko 2,5 milijardi dolara. Uvoz hrane pao je u siječnju ove godine 38 posto, izvoz je porastao pak za 22 posto, pa se naša uvozno-izvozna bilanca prvi put gotovo izjednačila.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još