GRAĐANI LJUTI KAO GRCI!

Čak 80 posto Hrvata smatra da se državu vodi loše

16.08.2011 u 09:09

Bionic
Reading

Hrvatskoj su nužne reforme kako bi se mogla nositi s budućnošću, smatra ogromna većina Hrvata, smanjenje javnog duga i proračunskog deficita ne smije se odgađati, prenosi Jutarnji list najnovije rezultate Eurobarometra

Tko će pobijediti?

Ako je suditi po ovom istraživanju, na izborima u prosincu pobijedit će stranka koja ostavi dojam da je spremna suočiti se s nezaposlenošću i gospodarskom krizom. Na pitanje: 'Koja su dva najvažnija problema s kojima se zemlja suočava u ovom trenutku?', čak 73 posto Hrvata reklo je da je to nezaposlenost (prema 42 posto prosjeka EU-a). Slijede kriminal i ekonomska situacija sa 45 i 42 posto. Puno više strahujemo za posao od zaposlenih u EU-u: na pitanje kako ocjenjujete situaciju na svom poslu, 46 posto Hrvata izjavljuje da je ona loša, prema 27 posto Europljana.

Naime, prema Eurobarometru, 84 posto Hrvata je za reforme, pri čemu ih se 54 posto spremno žrtvovati i prihvatiti niži životni standard kako bi pomogli budućim generacijama. Osim naših ministara i zastupnika, nitko više ne živi u iluziji: čak 98 posto Hrvata smatra da je ekonomska situacija loša, po čemu smo europski rekorderi zajedno s Grcima.

Eurobarometar pokazuje ogromno nezadovoljstvo, pesimizam i strah od budućnosti. Puno više nego u drugim zemljama, strahujemo za svoja radna mjesta i najvećim društvenim problemom smatramo nezaposlenost. Čak 80 posto Hrvata smatra da stvari u državi idu u lošem pravcu: jedino su Grci sa 82 posto nezadovoljniji od nas. Kriza nije samo na jugu Europe, pa u prosjeku u EU-u za dlaku prevladavaju pesimisti sa 51 posto onih koji smatraju da stvari idu krivim smjerom.

Nas 98 posto smatra da je situacija u gospodarstvu loša: gori su samo Grci sa 99 posto, izvještava dalje Jutarnji. Europske zemlje variraju - od 11 posto Šveđana ili 24 posto Nijemaca koji to isto misle, pa do 91 posto Mađara i Slovenaca. U prosjeku skoro dvije trećine (68 posto) građana EU-a nezadovoljno je ekonomskom situacijom u svojoj zemlji.

Ali zato smo uvjereni da je drugima bolje: za trenutačno stanje u ekonomiji EU-a 42 posto Hrvata misli da je dobro, iako će se samo 30 posto Europljana složiti s tim.

Ako za svoju zemlju smatramo da srlja u propast, o Europskoj uniji imamo bolje mišljenje: 43 posto Hrvata smatra da stvari u EU idu u dobrom pravcu, a 38 posto je onih koji misle suprotno. O Europskoj uniji imamo bolje mišljenje od njezinih građana, kojih tek 31 posto misli da stvari idu u dobrom pravcu. Više Hrvata vjeruje u EU nego u vlastitu vladu: 13 posto Hrvata vjeruje Vladi, a 37 posto Europskoj uniji. Velika većina pak ne vjeruje ni jednima ni drugima. To su najnoviji podaci Eurobarometra, redovitog ispitivanja javnog mnijenja Europske komisije u 33 zemlje Europe, članicama EU-a i kandidatima. Ispitivanje je provedeno u svibnju, a u Hrvatskoj ga je za Eurobarometar provela agencija IPSOS Puls.