SVETKOVINA VELIKE GOSPE

Bandić hodočastio na misno slavlje u Remetama

15.08.2011 u 22:22

Bionic
Reading

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, predvodio je večeras misno slavlje u marijanskom svetištu u zagrebačkim Remetama gdje se okupio velik broj Zagrepčana i njihovih gostiju koji su i tijekom dana dolazili na proštenje u svoje omiljeno hodočasničko odredište na blagdan Velike Gospe

Među njima je bio i gradonačelnik Milan Bandić, redoviti hodočasnik svetišta grada Zagreba o svetkovini Uznesenja Marijinog.

Provincijal Hrvatske karmelske provincije Sv. Oca Josipa Vinko Mamić je naglasio da je svetište Majke Božje Remetske od davnina hodočasničko odredište hrvatskih banova, župana i vjernog puka Grada Zagreba i njegovog klera napominjući da su i kardinali Kuharić i Stepinac rado hodočastili najvjernijoj Majci nerijetko predvodeći procesije zagrebačkih vjernika.

Podsjetio je da kardinal Bozanić nastavlja tu tradiciju slaveći svake godine na današnji dan svetu misu 'okupljajući vjerni puk 'bijeloga grada' i prenoseći mu poruku evanđelja u uvijek novim sociološkim, kulturološkim i egzistencijalnim okolnostima'.

Ocijenio je da se kardinal Bozanić u upravljanju nadbiskupijom odlikuje otvorenošću za novim, spremnošću za promjene i odlučnošću u provođenju stečenih uvjerenja uvijek se držeći apostolskog načela: 'Bolje se pokoravati Bogu nego ljudima' i poručio da karmelska zajednica moli i molit će za njega.

Toplo je pozdravio i mons. Zvonimira Sekelja, nadbiskupskog vikara za Grad Zagreb, prečasnog Zlatka Golubića, dekana remetskog Dekanata te zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, predstavnike 110. brigade Hrvatske vojske iz Karlovca i brojne okupljene vjernike.

Kardinal Bozanić je naveo da se vjernici okupljeni u Remetama pridružuju rijeci hodočasnika koji su danas hodočastili svetištima diljem Lijepe naše i naglasio kako je večerašnji susret - susret vjere. 'Došli smo nošeni vjerom i sa pouzdanjem gledamo na Mariju koja nam pokazuje put prema Bogu', kazao je Bozanić pozdravljajući svećenike i nazočne vjernike 'od male djece do najstarijih'.

'Od trenutka kad nas je Krist na križu povjerio Mariji, ona svojim majčinskim zagovorom, punim nježnosti i ljubavi, bdije nad sinovima i kćerima Crkve Kristove... Marijino uznesenje na nebo, dušom i tijelom, poručuje nam da pod udarcima poteškoća ne smijemo gubiti pouzdanje i mir', kazao je Bozanić.

Promatrajući u Mariji cilj kojemu i mi trebamo stići, molimo s našim hrvatskim narodom, koji se danas sabire po marijanskim svetištima i crkvama i usuđujmo se od Marije, naše majke i učiteljice, moliti: Marijo, majko, neka tvoj duh postane naš, neka tvoja vjera, ufanje i ljubav postanu naše, neka tvoja poniznost i bezazlenost postanu naše, neka tvoja ljubav prema Bogu postane naša ljubav, rekao je Bozanić. Dodao je da su i naši pređi presvetu Bogorodicu nazivali najvjernijom odvjetnicom Hrvatske, povjeravali joj svoj život i vječnost pa su nam, rekao je, i oni primjer kako se s Marijom korača u životnim poteškoćama.

U svetištu Majke Božje Remetske u Remetama večeras je gromko i pobožno odjekivalo 'Zdravo Djevo' i brojne druge pjesme posvećene blaženoj Djevici Mariji.