JAKOVČIĆ UZ BOŠNJAKOVIĆA

'Vatikan je jednostrano kršio međunarodne i domaće propise'

12.08.2011 u 14:50

Bionic
Reading

Župan Ivan Jakovčić pozdravio je potez ministra pravosuđa Bošnjakovića da se zemljište župe Dajla, koje je krajem 1990-ih dodijeljeno Crkvi, vrati u prijašnje zemljišno-knjižno stanje, ujedno ocijenivši i da je reakcija Vatikana očekivana, ali neprihvatljiva

Kako je istaknuo, u slučaju Dajle ne radi se o unutarcrkvenom sporu, već o poštivanju hrvatskih propisa i međudržavnih ugovora s Italijom i Vatikanom. 'Razočaran sam istupom Vatikana, jer su vrlo dobro znali da se vode

mnogi prijepori u ovom slučaju, da ima mnogo zainteresiranih strana, ali se ne mogu oteti dojmu da se pokušalo jednostranim potezom - osnivanjem Kardinalske komisije - sve prebaciti u unutarcrkvene odnose, što je značilo i jednostrano kršenje međunarodnih i domaćih propisa', kazao je istarski župan Jakovčić na današnjoj tematskoj konferenciji za novinare, sazvanoj povodom rješenja Ministarstva pravosuđa u slučaju spornih nekretnina župe Dajla.

Ipak, Jakovčić smatra da je odluka Ministarstva pravosuđa formulirana na način da se javnosti sugerira kako je županija dala zemljište župi Dajla, što je kategorički odbacio, kako u svoje, tako i u ime ranijih župana. 'Ured državne uprave donio je odluku kojom se župi Dajla dodjeljuje 40-ak parcela, a u jednom se članku navodi da je obveznik vraćanja tih nekretnina Grad Novigrad, koji tu odluku nikada nije dobio’, iznio je ilustrativni primjer, kako veli, velike političke igre iz 90-ih. Naime, prema Jakovčiću, otimalo se Novigradu i dijelilo šakom i kapom župi Dajla, što nije imalo veze s pravnom državom. Naime, kako danas ocjenjuje župan Jakovčić, tadašnja je politika HDZ-a bila klasična politika dodvoravanja Crkvi.

Župan je predložio i osnivanje komisije, u kojoj bi bili predstavnici Ministarstva, Istarske županije, Grada Novigarada, Općine Brtonigla te Porečke i pulske biskupije, a zadatak bi joj bio analizirati svaku spornu parcelu. Ujedno, župan je na današnjoj konferenciji za novinare iznio i stav da vlasništvo nad nekretninama koje su u međuvremenu prodane ne bi trebalo dovoditi u pitanje jer su, kazao je, sadašnji vlasnici do tih nekretnina došli pravnim poslom u dobroj vjeri.