OSUĐEN ZBOG RATNOG ZLOČINA

Hrvatskoj izručen Mile Dakić, čelnik tzv. SAO Krajine

11.08.2011 u 16:40

Bionic
Reading

Mile Dakić, nekadašnji predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća SAO Krajine, koji je prije 12 godina u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina, odnosno poticanja na ubojstvo trojice hrvatskih policajaca u kolovozu 1991. godine na području općine Krnjak nedaleko od Karlovca, izručen je Hrvatskoj i nalazi se u pritvoru u Karlovcu, objavila je srpska nacionalna novinska agencija Tanjug

Dakić je uhićen 26. svibnja na graničnom prijelazu Rača na temelju međunarodne tjeralice koju je raspisala Hrvatska, a u lipnju je zatraženo izručenje Dakića koji je poslije uhićenja bio u ekstradicijskom pritvoru u Sarajevu. Dakić ima i hrvatsko i srpsko državljanstvo.

Županijski sud u Karlovcu pravomoćno je osudio Dakića u odsustvu na 20 godina zatvora zbog poticanja na ubojstvo trojice hrvatskih policajaca Mile Butine, Josipa Milčića i Zlatka Škrleca 4. kolovoza 1991, a Dušan i Milan Tomić osuđeni su za ubojstvo.

Za svom trojicom raspisana je međunarodna tjeralica. Još trojica Srba - Darko Kresojević, Đorđe Radujković i Stanko Tomić - osuđena su na po 20 godina zatvora, ali ta presuda nije pravomoćna.

S obzirom na to da je Dakić osuđen u odsustvu, on ima zakonsko pravo na ponovljeno suđenje.

U biografiji stoji da je Dakić povjesničar, političar i pjesnik, a prije rata radio je kao upravitelj spomen-područja na Petrovoj gori kod Karlovca gdje je bila velika partizanska bolnica koju okupatori i ustaše nikad nisu otkrili.

Bio je i predsjednik Komisije za ratne i zločine genocida tzv. RSK i proučavao je ustaške zločine. Zanimljivo je da je samo nekoliko sati nakon sudjelovanja na znanstvenom skupu o zločinima u Jasenovcu i genocidu nad Srbima koji je održan u Banjaluci uhićen na granici zbog ratnih zločina nad Hrvatima.