VLADA: OBRATITE SE NA DRUGU ADRESU

HND: Vlast želi ugasiti Radio 101

11.08.2011 u 15:26

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo jučerašnju odluku Vijeća za elektroničke medije da ne odobri prijenos koncesije zagrebačkom Radiju 101, čime je taj kultni radio doveden na prag likvidacije, ocijenilo je politički motiviranom

'Hrvatsko novinarsko društvo smatra da je odluka o odbijanju prijenosa koncesije za Radio 101 donesena još ranije i sumnja da vlast ima političkih motiva zaustaviti Radio 101', stoji u priopćenju što ga potpisuje predsjednik novinarske udruge Zdenko Duka.

HND također ističe da je nova zakonska odredba o zabrani prijenosa radijskih i televizijskih koncesija skroz neodrživa ako se odnosi na svaku kupnju radija ili televizija, pa i onu u kojoj se zadržavaju iste programske osnove.

Postavlja se stoga, prema HND-u, logično pitanje: zašto bi bilo tko kupovao i dokapitalizirao televiziju ili radio ako ne može dobiti koncesiju? Smatraju da je Radio 101 možda je tek prvi slučaj te da bi ovakva zabrana mogla dovesti do značajnog urušavanja tržišta elektroničkih medija.

Društvena šteta bit će ogromna, stoga Hrvatsko novinarsko društvo traži od svih odgovornih da hitno na zadovoljavajući način razriješe nastalu situaciju.

S obzirom na vrlo različite interpretacije sporne zakonske odredbe, HND traži od saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav da protumači odredbu o zabrani prijenosa koncesije u donesenim izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim medijima. Ako je tumačenje takvo da se odnosi na svaku kupoprodaju elektroničkih medija, HND zahtijeva novu hitnu izmjenu tog zakona na rujanskoj sjednici Hrvatskog sabora.

Podsjetimo, Vijeće za elektroničke medije na čelu sa Zdenkom Ljevakom odbilo je prijenos koncesije zagrebačkog Radija 101 u stečaju, za čiju je kupnju najbolju ponudu od 15,1 milijun kuna na javnom natječaju dao Media servis. Vijeće se pozvalo na novi Zakon o elektroničkim medijima koji zabranjuje prenošenje koncesije kako bi se spriječilo prikrivanje vlasničke strukture medija. Ovakvom odlukom, osim što je dovedeno u pitanje daljnje postojanje Stojedinice, ugrožena je i egzistencija dvadeset i troje zaposlenih novinara koji su posljednjih šest mjeseci radili za minimalnu plaću (a prethodni višemjesečni rad nije im plaćen).

HND podsjeća da bi realizacijom ponude Media servisa od 15,1 milijuna kuna za kupnju Stojedinice bile bi isplaćene plaće bivših i sadašnjih novinara, prema sudskoj odluci, bili bi isplaćeni i ostali vjerovnici među kojima bi najviše novca dobila država – više od devet milijuna kuna.

Zagrebački 101 je posljednjih mjeseci, iako nikad nije radio s manje zaposlenih novinara, ponovno je uspio vratiti povjerenje slušatelja koje je imao u devedesetim godinama prije svega kao kritički informator i beskompromisni analitičar društvenih zbivanja. Danas je, ističe HND, takvih radija vrlo, vrlo malo, pa ovo društvo mora voditi računa o tome da besmislenim odlukama ne uništava i one rijetke medije koji još uvijek rade ono što je smisao novinarstva – oblikovanje kritičke javnosti na dobrobit građana ove zemlje.


Vlada: Duka bi se trebao obratiti na drugu adresu

Vladin Ured za odnose s javnošću oštro je danas kao insinuacije odbacio navode Hrvatskog novinarskog društva da je 'odluka o odbijanju prijenosa koncesije za Radio 101 donesena ranije' kao i izrečene 'sumnje u političke motive zaustavljanja Radija 101'.

Vladin Ured u priopćenju podsjeća kako o dodjeli koncesija odlučuje Vijeće za elektroničke medije koje je u svome radu dužno pridržavati se zakona i drugih propisa, te stoga nerazumljivim ocjenjuje zašto se Hrvatsko novinarsko društvo i njegov predsjednik Zdenko Duka obraćaju Vladi Republike Hrvatske.

Vlada Republike Hrvatske nikako nije adresa na koju gospodin Duka treba usmjeriti svoje nezadovoljstvo, ističe se u priopćenju te napominje kako je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim medijima donio Hrvatski sabor, a o pojedinim odredbama raspravljalo je i Vijeće za nacionalnu sigurnost.