SPOR OKO IMOVINE

Vatikan će ubrzo reagirati na hrvatsku nedosljednost

11.08.2011 u 13:23

Bionic
Reading

Hrvatsku očekuje pravni spor s Vatikanom zbog odluke o povratu imovine istarskog samostana Dajla pod okrilje države, no to se neće dogoditi prije nego što tiha diplomacija razgovorima, pregovorima, preispitivanjima, kompromisima i kompenzacijama ne učini svoje, smatra Ivica Maštruko, bivši hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici

Odluka Ministarstva pravosuđa, po kojoj su proglašena ništavnim rješenja Ureda za imovinsko-pravne poslove Istarske županije, donesena u razdoblju od 1997. do 2002. godine, a kojima su župi Dajla vraćene nekretnine, posve će izvjesno izazvati reakciju Vatikana. Po mišljenju bivšeg veleposlanika Ivice Maštruka, to će se dogoditi vrlo brzo

'Dakako da će Vatikan reagirati, najprije preko nuncija, pa preko državnog tajnika. Sve će odgađati dan-dva, dok ne prouči dokumente i novonastalu situaciju, pa će vjerojatno preko nuncija zatražiti objašnjenje što taj potez znači', pretpostavlja Maštruko.

Po njemu, poništenje odluka koje su donesene prije 10-15 godina 'očito nije motivirano pogrešnim rješenjem županijskog ureda iz tog vremena, nego novonastalom imovinsko-pravnom situacijom'. Očekuje da će se upravo na motiv donošenja takve odluke i Vatikan pozvati.

'Pravni spor je vjerojatan, no ta odluka neće bitno utjecati na odnose Svete Stolice i Hrvatske. Ipak, izazvat će nepovjerenje Katoličke crkve u cjelini, ne mislim samo na Vatikan, prema hrvatskoj državi koja pokazuje nedosljednost u pravnim pitanjima i imovinsko-pravnim odnosima', ukazuje Maštruko.

Ipak, unatoč nedosljednosti, smatra da odluka Ministarstva pravosuđa ide u prilog javnom raspoloženju u Hrvatskoj stvorenom nakon otvaranja 'afere Dajla' te pridonosi emotivnom učinku koji se manifestira potporom Vladi prilikom povlačenja takvog poteza.

Benediktinci nisu optanti

Bivši veleposlanik pri Svetoj Stolici pojasnio je i u kojem su statusu u drugoj polovici 40-ih godina prošlog stoljeća, kad je počela nacionalizacija, bili talijanski benediktinci. 'Oni su bili strani državljani s imovinom na području tadašnje države i njihov slučaj nije ni po čemu izuzetan u odnosu na pozicije drugih stranih vlasnika tvornica ili rudnika, primjerice, kojima je imovina oduzeta sukladno važećim zakonima. Dakle, nisu optanti', ukazao je Ivica Maštruko.

Iako se špekulira da bi pravni spor mogao daleko dogurati, čak i do Strassbourga, Maštruko smiruje situaciju napominjući da je to 'vrlo daleka perspektiva'. Procjenjuje da će se najprije krenuti s razgovorima i proučavanjem dokumenata, pravnim savjetovanjima, pokušajima pronalaska kompromisa ili kompenzacije u bilo kom obliku. Potom će se sve razvući do izbora u Hrvatskoj i formiranja tijela vlasti, pa će do rješenja proći jako dugo vremena

Tiha diplomacija prva stupa na scenu i na obje strane pokušat će se naći kompromis i mogućnost kompenziranja, jer je i država izgubila zbog ove odluke - ne može vratiti sve nekretnine. Postoji mogućnost otvaranja sudskih sporova na više razina koji će se jako dugo vući, jer je u slučaj uključeno nekoliko subjekata, a to su benediktinska opatija, biskupija, Sveta Stolica, novi vlasnici i država', podsjetio je Maštruko, zaključivši da se radi o 'imovinsko-pravnoj zavrzlami na više razina za koju ne zna kako će se razriješiti'.

Komentar tog slučaja nije se mogao dobiti ni u hrvatskom veleposlanstvu u Vatikanu, ni u Ministarstvu vanjskih poslova, ni u resoru pravosuđa.