SABORNICI SE POŠTEDILI

Povlaštene mirovine na udaru tek 2011. godine

23.03.2009 u 01:40

Bionic
Reading

Dok pokušava skresati plaće službenika, Vlada svoje privilegije ne dira. Spektakularno najavljivanje reguliranja povlaštenih mirovina neće vrijediti za ovaj saziv, već tek za onaj 2011.

Sadašnjoj garnituri dužnosnika povlaštene mirovine neće se dirati, izvještava Nova TV. Tek za one koji budu izabrani na sljedećim izborima, dakle 2011. godine. Vrijedit će da više neće moći u povlaštenu mirovinu nakon dvije, već nakon četiri godine mandata. Uz minimalno 25 godina staža te najmanje 55 godina starosti za dužnosnice te 60 za dužnosnike. No, sadašnja Vlada neće podnijeti žrtvu. 'O zakonu će odlučiti zastupnici u Hrvatskom saboru', kaže Jadranka Kosor

Vlada da je htjela, smatra stručnjak za radno pravo Franjo Valjak, mogla je predložiti da zakon stupi na snagu odmah. 'Taj zakon može stupiti na snagu i danom objave i on vrijedi za sve koji nisu otišli u mirovinu. Međutim i ovakva odluka Vlade je pravno utemeljena. Ona jedino nije pravična', tvrdi Valjak.

HDZ-ovim zastupnicima odgoda je logična jer se na sadašnje zastupnike, kažu, treba primjenjivati onaj zakon koji je vrijedio kada su izabrani. No, dekanu Pravnog fakulteta, Josipu Kregaru, tu nema logike, piše Dnevnik.hr. 'Ovo je baš bio trenutak kada se moglo svojim primjerom moglo pokazati da se dijele zabrinutosti i tereti koji u ovim vremenima teške društvene krize ne priliči onima koji vode narod', smatra Kregar.

Sindikati traže da zastupnici budu u istom sustavu s radnicima. Početkom '90. godina mirovine slovenskih političara, tvrdi Ana Knežević, predsjednica SSSH, izjednačile su se s onima građana. 'Ako se htjelo nešto učiniti, onda se to trebalo učiniti na tragu rješenja koja postoje u Europi, a to su tri ili dva uzastopna mandata, od 20 do 60 posto plaće koju su primali osnovica za mirovinu, a ne 4 godine i da se počinje primjenjivati tek nakon tri godine', stav je Ane Knežević.

Ako Sabor ne unese izmjene kakve traže sindikati, poručuje Knežević, nastavit će prikupljati potpise za referendum. Pa će o sudbini zastupnika odlučiti narod.