SMJENE I UMIROVLJENJA

Umirovljen pritvoreni general Kruljac

10.08.2011 u 16:07

Bionic
Reading

Ministar obrane Davor Božinović prihvatio je prijedlog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Hrvatske generala Drage Lovrića i donio odluku o umirovljenju generala Mladena Kruljca koji se nalazi u pritvoru pod sumnjom u malverzacije s građevinskim zemljištem

Umirovljenje generala Kruljca, kako prenosi Jutarnji list, dio je tzv. plana izdvajanja osoblja za 2011. i u skladu je s potrebama službe uz napomenu da pritvoreni general ima uvjete za odlazak u mirovinu jer ima više od 30 godina radnog staža.

Osim slanja Kruljca u mirovinu, MORH je posljednjih nekoliko mjeseci napravio i druge personalne promjene, što je posljedica inzistiranja predsjednika i vrhovnog zapovjednika Ive Josipovića na napredovanju kvalitetnih časnika. Na tom tragu, ministar Božinović donio je pravilnik kojim su utvrđeni standardi profesionalnog razvoja djelatnih vojnih osoba.

Podsjeća se da je cijeli proces krenuo s imenovanjem generala Lovrića na čelo vojske 1. ožujka, nakon čega je, prema dostupnim podacima, smijenjeno 30-ak visokih i nižih časnika. Osnovni kriterij koji su morali ispuniti novoimenovani časnici bila je završena ratna škola, aktivno znanje engleskog jezika i biografija bez ijedne mrlje.

U proteklih pet mjeseci provedene su tako promjene na čelu Kopnene vojske, Ratnog zrakoplovstva, Obalne straže, Gardijske motorizirane brigade, Uprave za personalne poslove te na još 20-ak brigadira. Najavljeno je i da će do kraja godine biti još promjena na zapovjednim dužnostima, ali i umirovljenja generala