REAKCIJA NA BOŠNJAKOVIĆEVU ODLUKU

I lokalna samouprava želi dio imovine župe Dajla

10.08.2011 u 15:50

Bionic
Reading

Ako država upiše vlasništvo nad dijelom imovine župe Dajla, po istom principu i lokalna samouprava mogla bi tražiti svoj dio kolača

Vijest da je ministar pravosuđa donio rješenje o ništavnosti svih ranijih rješenja kojima je vraćena imovina župi Dajla, novi je obrat u sporu Porečko-pulske biskupije i talijanskih benediktinaca.

Naime, kako vijest prenose agencije, novodoneseno rješenje ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića trebalo bi biti osnova Državnom odvjetništvu za pokretanje postupka za upis vlasništva Republike Hrvatske, čime bi se sporna imovina vratila državi.

Pravni stručnjaci pak vele da je pitanje kako će se to provesti jer poništenje ranijih rješenja znači da spornu imovinu koja je pripala crkvi treba prvo vratiti u zemljišno-knjižno stanje kakvo je bilo prije.

Novigradski gradonačelnik Anteo Milos također smatra da treba uspostaviti ono stanje kakvo je bilo prije donošenja akata o vraćanju župi Dajla, a tu i Grad Novigrad vidi svoj interes.

'Ako se sporna imovina vraća, mora se vratiti u ono vlasništvo kakvo je bilo. Dakle, ono što je bilo unutar građevinskog zemljišta treba vratiti Gradu Novigradu, što je bilo unutar općine Brtonigla, treba vratiti Općini Brtonigla, šumska područje Hrvatskim šumama', veli ilustrativno novigradski gradonačelnik.

Iako je benediktincima imovina oduzeta po raznim osnovama, najveći dio im je oduzet agrarnom reformom 1947. godine. U Novigradu pretpostavljaju da će država htjeti upisati u vlasništvo ono što je 1991. bilo u društvenom vlasništvu, odnosno poljoprivredno zemljište koje je ostalo na Poljoprivredno-industrijskom kombinatu (PIK) Umag, koji više ne postoji.

U tom slučaju, lokalna samouprava smatra da bi, po istom principu, mogla upisati vlasništvo nad onim što je bilo građevinsko zemljište bivše općine Novigrad.