POLITIČKE IMPLIKACIJE DIVLJANJA ŠVICARCA

Rast franka ušao u sferu predizborne kampanje

10.08.2011 u 14:48

Bionic
Reading

Nezaustavljivi rast tečaja švicarskog franka više nije samo ekonomski i socijalni, nego je postao i politički problem, a već je postao i dio predizborne kampanje, slažu se i analitičari i političari

Činjenica da je predizborna utrka već počela posve je očekivano u politički vrtlog uključila i priču o porastu tečaja švicarca i svih problema s kojima su suočeni korisnici stambenih kredita vezanih uz tu valutu.

'Osim ekonomskog, socijalnog i političkog problema, švicarski franak mogao bi se pretvoriti i u problem banaka ako se uskoro ne nađe rješenje. Sve je to dio cjeline koja dugoročno stvara nesigurnost građana', upozorava Radimir Čačić, predsjednik HNS-a.

Govoreći iz perspektive političara koji u izbornoj utrci pretendira na vlast, ustvrdio je da se 'politika već bavi problemom švicarskog franka', no i očekuje da se rješenje nađe prije zaoštravanja političke borbe tijekom kampanje jer je do izbora još četiri mjeseca.

'Sudeći prema do sada iskazanim sposobnostima Vlade u traženju rješenja, ne samo o ovoj temi, nego i cijelom nizu drugih tema u kojima je Vlada dio problema, a nije dio rješenja, nisam optimist', ukazao je Čačić.

Dao je i komentar Vladinog prijedloga za pomoć građanima s kreditima u švicarcima, za koji i dalje tvrdi da nije provediv, dok HNB-ov model pozdravlja kao 'inicijativu koja je na tragu mogućeg rješenja'. 'Premijerka je predložila jedan vrlo nepotpun i neprovediv model u kojem se ni na kakav način ne prepoznaje uloga države, osim kroz prijetnje', smatra Čačić.

Stručnjak za međunarodne ekonomske odnose Luka Brkić temeljnu razliku između Vladine i guvernerove inicijative vidi u tome što je s Markova trga zastupljena socijalna nota, dok u HNB-u brinu o financijskoj stabilnosti države.

'Vlada je svjesna i političkih konzekvenci situacije u kojoj se našla Hrvatska, njezino gospodarstvo i građani koji imaju kreditne aranžmane u švicarskim francima. Svjesna je političkog trenutka u kojem se sve to događa i činjenice da smo u izbornoj godini i da je predizborna utrka već krenula', napominje Luka Brkić.

Ocjenjujući koliko su predložene mjere realno provedive, Brkić ipak sve ostavlja za dublju analizu. 'Politički gledano, to je prilično dvojbeno. Pravnički, također. Otvara se, naime, i pitanje što je s građanima koji imaju kredite u nekim drugim valutama, prije svega u eurima, odnosno što bi se dogodilo da je švicarski franak padao', ukazuje Brkić.

Zaključno smatra da su svi mehanizmi za provedbu konkretnih mjera pomoći građanima, uz očuvanje financijske stabilnosti države, ipak u rukama Vlade.