UZ SVJETSKI DAN VODA

Voda na Vrbanima još uvijek samo za WC

22.03.2009 u 18:26

Bionic
Reading

U povodu Svjetskog dana voda, koji se obilježava danas, 22. ožujka, zagrebački HNS je priopćenjem podsjetio na još neriješen problem kontaminirane vode u naselju Vrbani 3, istaknuvši da se ona i dalje se koristi isključivo za ispiranje sanitarnih čvorova

ZAGREB - U zgradama u Palinovečkoj (br. 19 i, j, k, l) koje imaju najveću koncentraciju štetnih i kancerogenih mineralnih ulja u vodi iz slavine, živi otprilike 400 ljudi, a u ostalim zgradama gdje se samo u ponekim stanovima pojavljuje problem zagađenja živi 1.200 osoba.

Kako odgovorne institucije nisu reagirale i našle krivca, neki od stanara su sami na svoj trošak, koji po stanu iznosi od 30 do 80 tisuća kuna, izmijenili cijevi te su nakon toga dobili čistu vodu za piće koja po parametrima odgovara svim hrvatskim normativima, kaže se u priopćenju.

Iako je prošlo nešto manje od tri godine od prve prijave svim odgovornim institucijama za prekoračenja vrijednosti mineralnih ulja u vodi na Vrbanima 3, nadležne gradske i državne institucije navedeni problem nisu riješile i otklonile te zaštitile svoje građane od objektivnih zdravstvenih opasnosti, navodi se u priopćenju.