Hrvatska POSJET LIJEČNIKU

Prve snimke vidno mršavijeg Sanadera

Bivši premijer Ivo Sanader snimljen je jučer prvi put otkako je sredinom srpnja izručen Hrvatskoj. Najpoznatiji hrvatski pritvorenik sproveden je oko 20 sati iz Remetinca na pretrage u polikliniku Medikol. Kod liječnika se zadržao oko tri sata pa je poslije obavljenih pregleda, uz diskretnu pratnju specijalne policije, vraćen u zatvor

Sudeći prema njegovu izgledu, Sanader djeluje prilično ispijeno, potpuno je posijedio te je gotovo neprepoznatljiv. Za posjeta liječniku pomagali su mu i pravosudni policajci, s obzirom na to da hoda uz pomoć štaka, te su mu nosili omotnicu s nalazima.

Podsjetimo, nakon povratka u Hrvatsku Sanader je zbog istegnutih ligamenata lijeve noge krenuo na detaljne liječničke pretrage, a zbog gubitka težine (smršavio je desetak kilograma) nagađalo se da je i teško bolestan, što su pak opovrgnuli njegovi odvjetnici Čedo Prodanović i Goran Suić. Dosad je pregledan u bolnici za osobe lišene slobode te u KBC-u Zagreb, no javnosti još nije poznata njegova stvarna dijagnoza. Prošli tjedan ga je u istražnom zatvoru, prvi put nakon izručenja, posjetila i supruga Mirjana. Navodno je Sanader dotad tražio da mu obitelj ne dolazi u Remetinec kako bi izbjegli susret s novinarima.

Šest istraga


Bivšeg šefa Vlade i HDZ-a USKOK tereti u šest istraga, od kojih je većina otvorena nakon njegova pritvaranja u Salzburgu lani u prosincu. Najozbiljnije optužbe odnose se na primanje mita od 10 milijuna eura u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava mađarskom MOL-u u Ini. Sanader je dosad iznio obranu u dva predmeta. Riječ je o istragama o isisavanju novca iz državne blagajne preko marketinške agencije Fimi medije za njegov račun te račun HDZ-a i onoj za primanje provizije od Hypo banke 1995. godine, kada je kao zamjenik ministra unutarnjih poslova dogovarao kredit za izgradnju hrvatskih veleposlanstava. U oba slučaja Sanader je odbacio optužbe.

Nije nikoga teretio te nije odgovarao na pitanja istražitelja.

Poliklinika Medikol, kako je poznato iz nedavno razotkrivene afere, jedina u Hrvatskoj posjeduje PET/CT uređaj na kojem se uz pomoć radiofarmaka (izotopa) prikazuje funkcionalno stanje tkiva i organa. Riječ je o tome, pojašnjavaju stručnjaci, da stanice raka imaju različitu metaboličku aktivnost i brzinu trošenja glukoze od zdravih, pa se tom metodom uz osnovni tumor mogu otkriti i najmanje i najudaljenije metastaze u organizmu. PET/CT snimanje stoga je jedna od najosjetljivijih molekularno slikovnih metoda koja se, kažu radiolozi, koristi za praćenje stanja bolesti u onkoloških pacijenata. Također služi u kontroli rezultata kemoterapije ili radioterapije te omogućuje da se ona, ako njezino djelovanje nije zadovoljavajuće, drugačije planira.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još