POSJET LIJEČNIKU

Prve snimke vidno mršavijeg Sanadera

10.08.2011 u 08:26

Bionic
Reading

Bivši premijer Ivo Sanader snimljen je jučer prvi put otkako je sredinom srpnja izručen Hrvatskoj. Najpoznatiji hrvatski pritvorenik sproveden je oko 20 sati iz Remetinca na pretrage u polikliniku Medikol. Kod liječnika se zadržao oko tri sata pa je poslije obavljenih pregleda, uz diskretnu pratnju specijalne policije, vraćen u zatvor

Sudeći prema njegovu izgledu, Sanader djeluje prilično ispijeno, potpuno je posijedio te je gotovo neprepoznatljiv. Za posjeta liječniku pomagali su mu i pravosudni policajci, s obzirom na to da hoda uz pomoć štaka, te su mu nosili omotnicu s nalazima.

Podsjetimo, nakon povratka u Hrvatsku Sanader je zbog istegnutih ligamenata lijeve noge krenuo na detaljne liječničke pretrage, a zbog gubitka težine (smršavio je desetak kilograma) nagađalo se da je i teško bolestan, što su pak opovrgnuli njegovi odvjetnici Čedo Prodanović i Goran Suić. Dosad je pregledan u bolnici za osobe lišene slobode te u KBC-u Zagreb, no javnosti još nije poznata njegova stvarna dijagnoza. Prošli tjedan ga je u istražnom zatvoru, prvi put nakon izručenja, posjetila i supruga Mirjana. Navodno je Sanader dotad tražio da mu obitelj ne dolazi u Remetinec kako bi izbjegli susret s novinarima.

Šest istraga

Bivšeg šefa Vlade i HDZ-a USKOK tereti u šest istraga, od kojih je većina otvorena nakon njegova pritvaranja u Salzburgu lani u prosincu. Najozbiljnije optužbe odnose se na primanje mita od 10 milijuna eura u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava mađarskom MOL-u u Ini. Sanader je dosad iznio obranu u dva predmeta. Riječ je o istragama o isisavanju novca iz državne blagajne preko marketinške agencije Fimi medije za njegov račun te račun HDZ-a i onoj za primanje provizije od Hypo banke 1995. godine, kada je kao zamjenik ministra unutarnjih poslova dogovarao kredit za izgradnju hrvatskih veleposlanstava. U oba slučaja Sanader je odbacio optužbe.

Nije nikoga teretio te nije odgovarao na pitanja istražitelja.

Poliklinika Medikol, kako je poznato iz nedavno razotkrivene afere, jedina u Hrvatskoj posjeduje PET/CT uređaj na kojem se uz pomoć radiofarmaka (izotopa) prikazuje funkcionalno stanje tkiva i organa. Riječ je o tome, pojašnjavaju stručnjaci, da stanice raka imaju različitu metaboličku aktivnost i brzinu trošenja glukoze od zdravih, pa se tom metodom uz osnovni tumor mogu otkriti i najmanje i najudaljenije metastaze u organizmu. PET/CT snimanje stoga je jedna od najosjetljivijih molekularno slikovnih metoda koja se, kažu radiolozi, koristi za praćenje stanja bolesti u onkoloških pacijenata. Također služi u kontroli rezultata kemoterapije ili radioterapije te omogućuje da se ona, ako njezino djelovanje nije zadovoljavajuće, drugačije planira.