INVESTITORI U DAJLU SE PITAJU

''Tko će sad kupovati zemljišta ako vam doslovce s neba sjedne zabilježba?'

09.08.2011 u 10:45

Bionic
Reading

Porečko-pulska biskupija navodno odustaje od žalbe, što praktično znači da pristaje na zahtjeve Vatikana, među kojima je i odšteta investitorima koji su 2006. godine kupili zemljište župe Dajla namjeravajući izgraditi terene za golf

Zbog spora s talijanskim benediktincima, na nekretninama je zabilježba, a velika investicija golf igrališta sa 18 rupa u Fratarskoj šumi čeka rasplet ove, kako veli direktor i jedan od vlasnika tvrtke Makro 5 Zvonko Anderluh

apsurdne situacije.

Prema riječima Anderluha, projekt ekološkog golf resorta, koji bi se rasprostirao na 75 hektara u Općini Brtonigla, vrijednosti je 115 milijuna eura, no već je pet i pol godina na čekanju. Kako veli Anderluh, u veljači 2006. ugovorena je kupnja i uplata zemljišta za golf resort, no kako je Abbazia zatražila povrat svih nekretnina koje su nekad pripadale benediktincima među kojima i Fratarske šume, u rujnu 2006. stavila je zabilježbu na tu nekretninu.

Kako smatra Anderluh, o visini eventualne odštete je prerano govoriti. Naime, kako veli, o novim momentima spora, koji bi naposljetku mogao biti zaključen i preuzimanjem nekretnina župe Dajla od strane Abbazie, nemaju informacije niti od koje strane, no nada se za tvrtku Makro 5 povoljnom rješenju spora, 'jer će inače investitori teško ulagati ako im se može dogoditi da, kao u njihovom slučaju, kupe čisto zemljište, a potom doslovce s neba sjedne zabilježba'.

Resort Biska golf Istria, najveći je projekt koji se trebao dogoditi na prostoru općine Brtonigle, pa su njegovim stopiranjem, izostali i očekivani prihodi u brtoniški proračun. Kako veli načelnik Doriano Labinjan, projekt je stao zbog internog spora u crkvenim redovima, između talijanskih benediktinaca i Porečko–pulske biskupije, pa su tako izostali ne samo direktni prihodi s kojima je općina računala, poput komunalnog doprinosa i slično, nego i indirektne koristi u vidu zapošljavanja lokalnog stanovništva u novom golferskom resortu sa 520 ležajeva, luksuznim trgovinama, restoranima.

'Kad imate zabilježbe na nekretninama, projekt stoji jer se i rizik za investitore povećava. Nadam se da će se spor riješiti. Je li zahtjev benediktinaca pravedan ili ne, ne mogu komentirati. Što će se dalje događati, ne znamo. Nadamo se da će se zabilježba na zemljište u Fratarskoj šumi ukloniti', kaže brtoniški načelnik Labinjan.