POREČKO-PULSKA BISKUPIJA PRED BANKROTOM?

Stigla prva rata od pola milijuna eura za Dajlu

08.08.2011 u 23:08

Bionic
Reading

Porečko-pulskoj biskupiji stiglo na naplatu 500.000 eura, što je prva rata za 'naknadu štete' od 4,05 milijuna eura, prema Sporazumu o uređenju međusobnih odnosa koji je umjesto porečkog biskupa potpisao španjolski biskup kojega je imenovao papa Benedikt XVI. Biskupija tim iznosom ne raspolaže, stoga joj prijeti ovrha i bankrot

Sporazumom je predviđena i zamjena te bi benediktinci, kako piše Večernji list, rado uzeli neku drugu nekretninu u zamjenu za samostan Dajla.

S druge strane, pismo koje je hrvatska premijerka Jadranka Kosor napisala papi Benediktu XVI glede crkvene imovine u Dajli stiglo je u Vatikan. Predano je diplomatskim putem preko hrvatskog veleposlanstva pri Svetoj Stolici. Vatikanski odgovor hrvatskoj premijerki bit će vjerojatno upućen tek potkraj kolovoza ili početkom rujna jer je Benedikt XVI na odmoru te se sprema na Svjetski susret mladih u Madridu.

Iz vatikanskih krugova Večernji list doznaje da nije odande pokrenuta inicijativa da se crkveni predstavnici više ne izjašnjavaju o nekretninama u Dajli. Inicijativa da se o svemu zašuti potaknuta je unutar Hrvatske biskupske konferencije, tvrde vatikanski izvori, dok se u Hrvatskoj čuje da je to bilo na inicijativu nuncija Casarija.