LUCIĆEVO PISMO MESIĆU

‘Predsjedniče, nisu nam trebali kamioni’

21.03.2009 u 22:33

Bionic
Reading

Prvi put u četiri godine afere s kupnjom vojnih kamiona na svjetlo dana izašao je dokument u kojem načelnik Glavnog stožera Josip Lucić tvrdi da nabava kamiona nije bila prioritet oružanih snaga

ZAGREB - 'Nabavka vojnih kamiona posebno je čudna jer oni nisu na vrhu prioriteta koje je dao Glavni stožer. To naglašavam s obzirom da će kamioni, kada budu isporučeni, stajati u skladištu i povremeno se upotrebljavati, a zanemareni su zahtjevi za nabavku terenskih vozila za potrebe Oružanih snaga, koje se već nalaze u Afganistanu i gdje je stanje vozila već kritično. Stoga, ako je nešto bilo prioritet u nabavci vozila, to je bila nabavka terenskih vozila, te je njih trebalo nabaviti, ne kamione', stoji u pismu načelnika Glavnog stožera, generala Josipa Lucića, 10. siječnja 2005. predsjedniku Stjepanu Mesiću, doznaje Jutarnji list.

U njemu general Lucić tvrdi i da nije sudjelovao u procesu ugovaranja i nabavke kamiona za potrebe oružanih snaga. Svih ovih godina general Lucić nikada javno nije osporio potrebu nabave tih kamiona krajem 2004. godine. U službenoj kronologiji nabave stoji da se u nabavu kamiona išlo na inzistiranje Glavnog stožera. Dapače, samo dva mjeseca prije Lucićeva pisma na sjednici Povjerenstva za provedbu postupka nabave MORH-a član Povjerenstva bojnik Jerko Vranjković iz Uprave za logistiku Glavnog stožera inzistira “da je prijeko potrebno nabaviti planirana vozila koja su namijenjena opremanju postrojbi deklariranih PARP ciljevima”.

Jutarnji list je iz krugova MORH-a došao u posjed tog pisma koje je, vidljivo je iz sadržaja, pisano u vrlo dramatičnim okolnostima. Lucić ga je, naime, pisao samo nekoliko sati nakon novinske konferencije na kojoj ga je tadašnji ministar Berislav Rončević žestoko optužio da je zagovarao kupnju kamiona po 30 posto većoj cijeni od one postignute ugovorom. Sve to se događalo dva dana nakon što je Mesić u predizbornoj kampanji doveo u pitanje nabavu kamiona, a ministar Rončević to nazvao “tragikomičnim igrokazom jednog predsjedničkog kandidata”.

Osim što je Rončevića optužio da laže u vezi s njegovim upletanjem u kupnju kamiona, Lucić mu je predbacio da nikad od njega kao glavnog vojnog savjetnika nije tražio mišljenje ili savjet o bilo kojoj nabavi naoružanja i vojne opreme. Lucić stoga moli Mesića da zatraži trenutnu istragu kako bi se utvrdilo tko govori istinu. 'Ovi navodi ministra obrane ne mogu ostati nerazjašnjeni', navodi Lucić. Istraga koja je trebala rezultirati odlaskom ili Rončevića ili Lucića nikad nije provedena.