RADOVI U SRCU SEZONE

Jelovca prijavljuju, ali on i dalje gradi u Vrsaru

06.08.2011 u 08:55

Bionic
Reading

U blizini vrsarske marine niče novi poslovno-stambeni objekt, no iako je u današnje recesijsko vrijeme svako poduzetništvo dobrodošlo, Vrsarani nisu baš oduševljeni. Unatoč kaznama i zabranama, nekad poznati košarkaš i trener, a danas građevinski poduzetnik Vinko Jelovac gradi apartmane i remeti mir turista na odmoru

Gradnja zgrade sa 17 stanova i dva poslovna prostora odvija se u špici sezone, unatoč Općinskoj odluci o zabrani izvođenja građevinskih radova koja obvezuje investitora i izvođače radova na 'predah' tijekom turističke sezone, od 15. svibnja do 30. srpnja.

Kako nam je rekao komunalni redar Stojan Malić, u travnju započetu gradnju zgrade u ulici Rade Končara, a koja se punom parom nastavila graditi i tijekom sezone, redari nisu uspjeli zaustaviti ni prekršajnim nalozima niti privremenom regulacijom prometa. Naime, Općina Vrsar je, baš zbog ovog slučaja, pokušala izmjenom regulacije prometa do jeseni obustaviti radove.

Pročelnik vrsarskog Jedinstvenog upravnog odjela donio je 1. kolovoza Odluku o privremenoj regulaciji prometa dijelom Obale maršala Tita koja predviđa do 30. rujna zabranu prometovanja teretnih vozila čija je dopuštena masa veća od 3.500 kilograma dijelom ulice Obala Maršala Tita, no ni to nije pomoglo.

'Nisu odustali. Bio sam prije pola sata i napravio foto snimak jer moram sve arhivirati. Do sada smo investitoru i izvođaču radova, tvrtki Jelovac naselje d.o.o. i GP Porat 18 iz Opatije, dva puta izdali prekršajne naloge pa sad čekamo da postupe po njima, a ako ne plate, slijedi prekršajna prijava.

Gradilište investitora Vinka Jelovca

Izmijenili smo i regulaciju prometa kako kamioni eventualno ne bi mogli pristupit gradilištu, no ja ne mogu zaustavit kamione. To je stvar policije', veli Malić, priznajući da su komunalci i općinari nemoćni u 'bici za mir i spokoj' vrsarskih turista, na koje vjerojatno izgradnjom apartmana računa i Jelovac.

Vrsarani negoduju jer bučni kamioni i teška mehanizacija te cementna prašina u jeku turističke sezone nisu poželjna razglednica destinacije koja iznimno ulaže u podizanje kvalitete boravka gostiju, o čemu svjedoče i brojni turistički cvjetovi.

No Općina Vrsar je, kaže načelnik Franko Štifanić, već u startu bila protiv projekta tako enormnih gabarita i apartmanske namjene na udaljenosti 50 metara od bazilike Sv. Marije od Mora.

'Nismo protiv gradnje, ali ne tako mastodontskog objekta. Po nama, građevinska dozvola mu je izdana na nekakav čudan način, unatoč protivljenju Općinskog poglavarstva. Naime, Općinsko poglavarstvo nije dalo suglasnost na projekt jer je bio suprotan odredbama Detaljnog plana uređenja (DPU) kojim je tu predviđen obiteljski pansion, a ne kocka s tolikim brojem apartmana', ogorčen je Štifanić