10 MILIJUNA EURA RAZLOGA

Časne sestre traže povrat posjeda u Splitu

Bionic
Reading

Nakon što je zbog zahtjeva talijanskih benediktinaca iz Praglie da im se vrati golemi istarski samostan Dajla izbio pravi unutarcrkveni sukob između Biskupije porečko-pulske, s jedne strane, te Vatikana i kardinala Josipa Bozanića, s druge, doznaje se za još jedan zahtjev koji će izazvati brojne reakcije javnosti. Časne sestre iz inozemstva u Splitu traže povrat svoje imovine!

Precizno, riječ je o Kongregaciji sestara sv. Josipa od Prikazanja iz Marseillea koje su od hrvatske države još 1946. godine zatražile povrat nacionalizirane sececijske vile koja se nalazi u Glagoljaškoj 11., a kojom se od 1948. godine koristi Državni hidrometeorološki zavod, piše Slobodna Dalmacija

Prema povijesnim izvorima, prije Drugog svjetskog rata spomenuti red sestara sv. Josipa u ovoj je zgradi imao dječji vrtić. Sama zgrada, u neposrednoj blizini Tvrđave na Gripama, izgrađena je oko 1910. godine i jedno je od prvih djela čuvenog splitskog arhitekta Fabijana Kaliterne.

Zgrada je dana na raspolaganje Gradu Splitu, a njome se koristi Državni hidrometeorološki zavod koji Gradu plaća mjesečni najam. Splitsko Općinsko državno odvjetništvo potvrdilo nam je kako je postupak povrata u tijeku, te da je od podnositelja zahtjeva zatražena dokumentacija o potvrdi prijašnjeg vlasništva prema Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine.

Cijeli predmet u postupku se vodi pred Uredom državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Služba za imovinsko-pravne poslove. Riječ je o kamenoj secesijskoj vili površine 500 metara četvornih, s podrumom, prizemljem i katom, uz zeleno dvorište površine 800 metara četvornih, a kompleks je ograđen kamenim zidom.