KOD GORNJEG HRAŠĆANA

Zahtjev Vladi za hitnom identifikacijom žrtava

21.03.2009 u 15:57

Bionic
Reading

Društvo za obilježavanja grobišta ratnih i poratnih žrtava uputilo je Vladi RH i Hrvatskom saboru zahtjev za što hitnijom identifikacijom posmrtnih ostataka koji su u nekoliko navrata pronađeni u blizini Gornjeg Hrašćana u Međimurskoj županiji prilikom izgradnje nasipa na lijevoj obali Drave, izvijestio je na današnjoj skupštini Društva u Varaždinu predsjednik Franjo Talan

VARAŽDIN - "Trenutno se na toj lokaciji ne odvijaju nikakvi radovi, a istražni sudac Županijskog suda u Varaždinu trebao bi uskoro donijeti odluku o daljnjim aktivnostima. Želja nam je da što skorije utvrdimo identitet stradalih osoba kako bi ih na primjeren način pokopali", kazao je Talan.

Napomenuo je kako taj posao nije lagan zato što se grobišta žrtava jugokomunističkih vlasti, ubijenih 1945., protežu u dužini od nekoliko kilometara niz dravski nasip

Predsjednik Društva za obilježavanja grobišta ratnih i poratnih žrtava napomenuo je i kako se u posljednje vrijeme javilo puno svjedoka koji ostali bez svojih bližnjih, a kojima se izgubio svaki trag nakon što su okupljeni na varteksovom stadionu 1945 godine.

"Samu brojku teško je utvrditi, no, prema popisima OZN-e, riječ je o 300-tinjak osoba. Koliki je njih od tog broja ubijeno uz Dravu u Međimurju tek treba utvrditi", istaknuo je Talan.

Društvo za obilježavanja grobišta ratnih i poratnih žrtava lokaciju u blizini Gornjeg Hrašćana u Međimurskoj županiji primjereno je obilježilo već 2001. godine.