TURISTIČKA RAZGLEDNICA

Most Trogir - Čiovo crna točka

04.08.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Prateći ove turističke sezone prometnu situaciju na području Dalmatinske županije, u oštroj konkurenciji problematičnih prometnih relacija kao što su Trogir - Split, Split - Omiš, Makarska - Omiš, Sućuraj - Hvar ili Vrgorac - Ploče, ove godine je uvjerljivo najteža situacija na relaciji Trogir - Čiovo

Problem komunikacije od Čiova preko Trogira do kopna i dalje nije novost, nekoliko kilometara od Okruga Gornjeg na Čiovu preko dva mosta do Trogira je već godinama usko grlo i izuzetno velik prometni problem. Godine prolaze, ali neko prihvatljivo, makar prijelazno rješenje nije na vidiku, a ove sezone je situacija potpuno eskalirala.

Dosad je bilo poznato da je prolaz tom relacijom subotom kada su izmjene turista i transferi ili nedjeljom poslijepodne kada završava vikend bio velik problem. No sada u sezoni do velikih zastoja dolazi svakodnevno već od osam sati ujutro pa do večernjih sati. Dva do tri kilometra se vozi od pola sata do sat, a nekad i dva. Najgora situacija je na samom otoku Čiovu, ali i na mostu od Trogira do kopna. Na toj lokaciji, koju smo nekoliko puta kontrolirali, samo smo dva puta vidjeli policiju, a samo jednom su oni regulirali promet. Na tom mjestu bi to bilo potrebno raditi svakodnevno i cjelodnevno.

Time je zapravo ugrožen i grad Trogir pod zaštitom UNESCO-a, ali i čitav turizam na Čiovu koji je narastao do dimenzija neodrživosti. Apartmanizacija na tom dijelu obale je poprimila drastične razmjere i u kombinaciji s prometnim zagušenjem imamo vrlo štetnu antireklamu hrvatskom turizmu. Zahvat koji bi trebalo napraviti na tom području nadilazi snagu Grada Trogira i odgovorni u ministarstvima turizma i prometa bi se već u rujnu trebali uhvatiti tog problema da se situacija 2012. godine barem približi rješenju.