NEVOLJE U RAJU

I Adalbert Rebić zaratio s Bozanićem!

03.08.2011 u 11:18

Bionic
Reading

Teolog Adalbert Rebić za tportal komentira 'promašaj' kardinala Bozanića koji je, ignorirajući Osimske sporazume, za to da se vrijedno zemljište u Dajli pokloni talijanskim benediktincima iz Puglije. Bozanić je crkvenom odlukom da se Talijanima vrati zemljište povlađivao talijanskom lobiju unutar Crkve, bez obzira na to što Talijani uopće nemaju prava na to zemljište

'Čudi me jako što je taj ugovor Bozanić potpisao ili supotpisao. Bozanić je trebao znati za Osimske sporazume jer se to pitanje vuče već dulje vrijeme. Mogao se informirati o tome koliko je Hrvatska u tom slučaju dužna i koliko nije dužna. Isto tako mi smeta što je Papa na minutu suspendirao porečko-pulskog biskupa Milovana, kako bi se donijela odluka o tobožnjem povratku benediktincima. Praksa suspenzije biskupa u Crkvi se vrlo rijetko koristi', ističe Adalbert Rebić u izjavi za tportal.

Rebić smatra da je ovaj slučaj oko zemljišta u vlasništvu Porečko-pulske biskupije vrlo ozbiljan presedan.

'Ako sada država popusti i preda imanja koja je već isplatila, preko talijanske države, onda slijedi čitava lavina. Slijedi onda Opatija, tamo je velika benediktinska crkva i samostan u kojem se nalaze isusovci. Onda slijede Zadar, Lošinj, otoci gdje su bili samostani u kojima su dijelom bili Talijani. Sad bi oni to mogli tražiti kao vlasnici. Poznajući praksu Crkve, općenito, crkvena imanja ostaju u vlasništvu Crkve. Ako je država nacionalizirala ta imanja, ona ostaju u vlasništvu države. Što će država s tim činiti, njezina je stvar', priča Rebić koji je jako ljut na Bozanića.

Ne razumijem Bozanića i ne mogu ga shvatiti! Kler je jako protiv te odluke. Nabrušen je. Izgleda da je Bozanić htio biti odan Papi i Kongregaciji i nije htio praviti probleme kao biskup Milovan. Bozanić, kad je već bio član te komisije, trebao je jasno objasniti Komisiji u čemu je problem, kako je problem riješen i što je riješeno do sada. Trebao je pojasniti Papi jer on ima pristup do njega, da su posrijedi međunarodni ugovori koji se moraju poštivati. I da se ta pitanja ne mogu postavljati unutar Crkve. Dakle, to nije unutarcrkveno pitanje, nego međunarodno pravno pitanje', naglašava je teolog Adalbert Rebić.

Rebić podsjeća da su Osimskim sporazumima pitanja talijanske crkvene imovine riješena.
'Osimskim sporazumima svi su Talijani, tzv. optanti, koji su napustili svoje kuće svojevoljno i nitko ih nije tjerao, ne želeći ostati u Hrvatskoj, isplaćeni', pojašnjava Adalbert Rebić.

Jugoslavija se, naime, obvezala Osimskim sporazumima isplatiti talijanskoj državi svotu novca koju će talijanska država podijeliti svim optantima. Tako su i benediktinci dobili određenu svotu novaca.

'Saznao sam da su dobili veliku svotu novca. Izgleda da još nije sve plaćeno, prije dvije-tri godine, bilo je govora o tome. Mesić je meni spominjao Osimske sporazume jer su se neofašisti pojavili prije tri-četiri godine tražeći povrat imovine. Mesić je rekao da su Osimskim sporazumima sva ta pitanja riješena. Tako je riješeno i pitanje imovine bendiktinaca. I oni nemaju što tražiti', dodaje Adalbert Rebić.