VRHOVNI ZAPOVJEDNIK JOSIPOVIĆ

'Oluja je odrađena fantastično i vojno savršeno!'

02.08.2011 u 15:06

Bionic
Reading

U povodu obilježavanja Dana pobjede i 16. obljetnice akcije Oluja, predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović na Pantovčaku je ugostio vojni vrh koji je sudjelovao u toj oslobodilačkoj akciji

'Vi danas ovdje predstavljate gotovo 200 tisuća sudionika bitke koja će zauvijek biti upisana u povijesti našega naroda. Predstavljate i one naše heroje koje su svojim životima dali doprinos našoj slobodi. S ponosom se sjećamo tih dana, bili su to dani ponosa i slave koje nitko više ne može osporiti i dovesti u pitanje', rekao je predsjednik Ivo Josipović pred brojnim umirovljenim i još uvijek aktivnim generalima koji su osobno sudjelovali u akciji Oluja prije 16 godina.

'Operacija Oluja bila je legalna, legitimna, brza i učinkovita, briljantna vojna akcija u oslobođenju okupiranog teritorija, te je bila sukladna ratnom pravu. Nažalost, zbog jednog malog dijela događaja koji se nisu smjeli dogoditi, često se ova akcija dovodi u pitanje. Svi mi u Hrvatskoj iskreno žalimo za svakom žrtvom, svakim nepotrebnim zločinom. Stoga uz svoju pobjedu, ponosni smo i na svoju snagu da se suočimo i s tim nezaobilaznim dijelom priče, a isto tako i da kaznimo odgovorne za to, a da sa svih onih koji su najčasnije odigrali svoju vojnu ulogu skinemo svaku sumnju', rekao je Josipović u svjetlu haške presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

'Vi ste fantastično, pošteno, vojnički savršeno, odradili svoju domoljubnu zadaću. Zahvaljujući vama Hrvatska je danas punopravna članica Nato saveza, a uskoro će postati i članica europske obitelji. Uvijek ćemo s ponosom isticati ulogu hrvatskih branitelja', rekao je Josipović obraćajući se okupljenima, među kojima su bili načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Drago Lovrić, general zbora Pavao Miljavac, umirovljeni general i bivši načelnik Glavnog stožera Petar Stipetić general Slavko Barić i drugi.

'Pred Hrvatskom su danas novi izazovi, nove bitke - ne oružane, ali jednako važne. Sada treba Hrvatsku usmjeriti ka potpuno pravnoj državi, ka najvišim stupnjevima demokracije, podizanju standarda i oživljavanju gospodarstva. Samo tako ispunit ćemo želju braniteljima koji su se borili od Vukovara do Dubrovnika. To je naš dug i obaveza prema njima i svim građanima', rekao je Josipović.

General Miljavac
rekao je ispred zbora generala da su to sve zapovjednici koji su 'časno i pošteno odradili i planirali operaciju Oluja'. Svima koji misle da su strane snage pomogle u planiranju i organiziranju Oluje rekao je da to nije istina i da je ona isključivo djelo hrvatske vojske.

'Oluja je imala veliki odjek i u BiH. Spriječila je pad Srebrenice, bihaćkog džepa, zaustavila je rat u BiH, promijenila je strateški odnos snaga na ovom području. Bilo je događaja koji se nisu smjeli dogoditi, ali u tom trenutku je bilo jako teško kontrolirati svaki detalj operacije. Ipak, bit će obilježena kao pobjedonosna bitka...', rekao je Miljavac.


'Nadamo se da će se uvažiti žalba na presude Gotovini i Markaču'

U razgovoru za tportal Miljavac je komentirao žalbeni postupak u Haagu na presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču koji su prvostupanjskom presudom osuđeni na 24 i 18 godina zatvora. Rekao je kako se nada da je obrana napravila dobar odgovor na presudu i da se presuda može poništiti ako su se za slučaj dobro pripremili.

'Nažalost, pravo i pravda su često čudne. Ja znam Gotovinu i Markača, zapovijedao sam im, i teško je. Te stvari se definitivno nisu dogodile. Kad pogledate kako je Knin razoren i koliko je ljudi poginulo, to se ne vidi ni na snimkama. Kad pogledate Vukovar sve se vidi. Tu se pitamo gdje je tu pravda, ali Haški sud očito ima i politički karakter', rekao je Miljavac.

Ivan Jarnjak, kojega se u presudi spominjalo kao sudionika zločinačkog pothvata u Oluji, rekao je kako očekuje usvajanje žalbe te dodao: 'Nikada nigdje i nitko, pa ni u Uredu predsjednika gdje, evo, nisam bio od doba Franje Tuđmana, nije rekao, pa ni naznačio da se stvara zločinački pothvat, nego je bio jedan jedini cilj osloboditi svoj hrvatski teritorij.'

Umirovljeni Rahim Ademi, oslobođen optužbi za ratne zločine u Medačkom džepu, rekao je da će se, 'ako bude Boga i pravde, u žalbenom postupku dokazati da Gotovina i Markač nisu krivi'.