GOSTI KOJI SU VIŠAK

HDZ podržao sramotan tekst o turistima iz BiH

02.08.2011 u 13:47

Bionic
Reading

Bura oko teksta 'Gosti koji su višak', objavljenog u tjedniku Makarsko primorje, koja se digla prošloga tjedna, stišala se na nacionalnoj razini, ali u gradu pod Biokovom svi još pričaju o šteti koja nanesena u glasilu koje financira Grad Makarska

Iako bi se očekivalo da se za napisano autor teksta Ivo Ćurković ispriča, ni on ni gradonačelnik Makarske Marko Ožić Bebek (HDZ) to još nisu učinili, a po svemu sudeći, ni neće.

Ćurković i dalje tvrdi da sutra ide pisati nešto slično kako bi ponovio isto, a gradonačelnik, koji se isprva ogradio od teksta 'jer to nije stav Grada', da bi kasnije novinarima HRT-a rekao da tekst nije ni pročitao, a na koncu za Jutarnji list izjavio da Ćurković svoj posao obavlja izvanredno.

Da ispriku gradske vlasti (HDZ) turisti iz Bosne i Hercegovine, koje je izvršni urednik Makarskog primorja oprao u svom tekstu, neće dobiti, potvrđuju i izjave viđenih lokalnih HDZ-ovaca dane za Makarsku kroniku, drugi makarski tjednik, koji prvi upozorio na njegov sramotan tekst.

Gradska vijećnica Anita Pervan drži da tekst uopće nije sporan.

'Mislim da većina građana misli ono što je napisao Ivo Ćurković. Mora se napraviti reda s gostima koji dolaze na jedan dan i ostavljaju nered iza sebe, mora se uvesti red u funkcioniranje plaže i parkinga, ali mislim da su medijima prenapuhali cijelu stvar, pa je ispalo da netko mrzi goste iz BiH.

Možda je naslov teksta sporan, ali u samom tekstu nema mržnje. Gradonačelnik bi se trebao ispričati kako se ne bi mislilo da je ono što je urednik Primorja napisao službeni stav Grada, ali to ovdje nije slučaj', mišljenja je Pervan.

Vijećnik iste stranke Stjepan Eljuga kaže da je nakon više puta iščitanog teksta došao do zaključka da u njemu nema ništa sporno.

'Čvrsto stojim iza stava da on nije ni rasistički ni ksenofobičan. Bombastičan je samo njegov naslov. Držim da ne može biti viška gostiju, može samo biti manjka onih koji su spremni potrošiti u prosjeku 50 eura dnevno. Ne mogu reći da smatram da bi se gradonačelnik trebao ispričati jer bi time sam sebi skočio u usta', ističe Eljuga

Direktor Hotela Makarska i gradski vijećnik vladajuće stranke Joško Lelas drži da je 'svaki gost dobrodošao'.

'Ne treba posebno naglašavati da konkretno Hoteli Makarska već godinama rade kampanju u Sarajevu, gdje smo čak imali i svoju večeru sklopu sajma. Vjerujem da će autor teksta oko kojeg se podigla nepotrebna prašina već u idućem broju glasila objasniti što je zapravo želio reći', zaključio je Lelas.

Dok u lokalnom HDZ-u misle jedno, većina institucija misli drugo. Podsjetimo, tekst su osudili predsjednik Ivo Josipović, ministar turizma Damir Bajs, veleposlanik BiH u RH Vladimir Raspudić, svi relevantniji mediji u Hrvatskoj i BiH, kao i brojni građani.