ŠEF POLICIJE NA IZBORIMA

'Karamarko nije profiliran, nije neki komunikator i nije dobitak za HDZ'

Bionic
Reading

Potvrdu ministra policije Tomislava Karamarka da će se angažirati na parlamentarnim izborima u prosincu, vjerojatno u dresu HDZ-a, politički analitičari kratko su prokomentirali da to 'baš i nije osobit dobitak za HDZ', niti je profil političara koji jamči uspjeh

Iako nije jasno definirao s kim će i na koji način ući u izbore, Tomislav Karamarko posve je sigurno jedno od novih lica na izbornim listama koje će biti ponuđene biračima 4. prosinca.

'HDZ očito procjenjuje da je Karamarko doveo do istraga i da je time biračima prepoznatljiv svojim postignućima. Doživljavam ga ambivalentnim. Naime, neki procesi jesu pokrenuti, ali za to nije zaslužna policija, nego DORH i USKOK. Karamarko je pak više bio u mehanizmu sprečavanja nekih postupaka', ukazuje politolog Nenad Zakošek
Podsjeća, također, da je u Karamarkovo vrijeme izbila i afera o anonimnim prijavama protiv članova oporbe te najavljuje da bi on u kampanji, kao bivši čelnik obavještajne službe, mogao plasirati neke informacije o članovima oporbe. 'Ipak, Karamarko se nije profilirao kao političar, nije neki komunikator i ne smatram da je osobit dobitak za HDZ', smatra Zakošek.

I njegov kolega Damir Grubiša dijeli slično mišljenje, odobravajući tvrdnju da HDZ-u na izborima nisu toliko bitni igrači, koliko igra i taktika. 'Još je bitnije to da se HDZ jasno opredijeli na dva fronta: da pruži nešto novo u ekonomskoj politici, a što još nije pružio, nego je doveo državu do još većeg zaduženja, te da se jasno opredijeli i odredi prema onom što se događalo u njegovim redovima, a to je korupcija koja je zahvatila velik broj članova', napominje Grubiša.

Tek bi u tom slučaju i s novim svježim snagama u svojim redovima, po Grubišinom mišljenju, mogao krenuti naprijed. 'Dvojim da bi profil Karamarka mogao puno pridonijeti HDZ-u. Možda može pridonijeti jednoj ideji - da je HDZ stranka realnog poretka - što znači da je stranka vlasti, a ne napretka i blagostanja stanovnika. Karamarkov profil nije profil koji može pridonijeti HDZ-u, nego samo onome tko vjeruje da stranka mora ostati nacionalistička snaga koja čvrsto vlada Hrvatskom', upozorava Damir Grubiša.

Izravno je dao i savjet što je HDZ-u potrebnije u predizbornoj kampanji, ali i cjelokupnim aktivnostima stranke, a to je 'jedna dobra, umjesto lažne ekonomske politike'. 'Sad imamo nastavak onoga što je bio sanaderizam, ali ovoga puta bez Sanadera. To je hipokrizija, jer se politika izjašnjava za ciljeve koji su nerealni', mišljenja je Grubiša.

Tomislav Karamarko mogao bi pomoći HDZ-u, smatra nadalje Damir Grubiša, samo ako bi 'očistio svoje redove od korupcije i priznao da je došlo do neželjenih zbivanja u stranci'. Po Grubiši, 'HDZ se još nije jasno odredio prema onome što se događalo za vrijeme Sanadera i protiv cijele te korupcijske hobotnice'.

'Prvi korak za to da HDZ izađe na izbore nešto konsolidiraniji jest nužnost napuštanja politike zabijanja glave u pijesak i tvrdnji da je sve u redu, da je situacija bolja, da se izlazi iz krize, da nas čekaju velike investicije, a svi znamo da to nije tako i osjetimo sve to na vlastitoj koži', zaključuje politolog Damir Grubiša.