DVOSTRUKA IGRA

Gotovininoj obrani ne daju izvješća promatrača iz '95.

20.03.2009 u 20:09

Bionic
Reading

Haški sud igra dvostruku igru. Dok Hrvatsku ucjenjuje topničkim dnevnicima, obrani generala Gotovine ne želi dati izvješća europskih promatrača iz Knina i Zagreba iz kolovoza 1995. godine

Dana 28. veljače 2008. sudsko vijeće u predmetu Gotovina i ostali izdalo je vladi Europske unije u Bruxellesu (Europskoj komisiji) obvezujući nalog, tzv. sub poenu, kojom nalaže da se 95 dokumenata dostavi obrani generala Ante Gotovine.

Riječ je o izvješćima europskih promatrača iz Knina i Zagreba, iz kolovoza 1995, a koji se odnose na zbivanja u Oluji. Taj je nalog u Bruxellessu ostao tajna sve dok glavni branitelj Gotovine Luka Mišetić nije, nakon više od godine dana, poslao novi zahtjev i od suda zatražio intervenciju jer od EU-a nisu stigli traženi promatrački dnevnici ni ikakav odgovor.

Gotovinina obrana traži sudsku potporu jer je riječ o dokumentima koje drže ključnima za dokazivanje Gotovinine nevinosti. Istodobno, Mišetić traži da sudsko vijeće u Haagu naloži EU-u da provede istragu i utvrdi tko je iz Europske komisije skrio spomenute dokumente.

Arhivi u kojima su izvješća europskih promatrača u nadležnosti su najmoćnijeg ministarstva Europske komisije i visokog predstavnika za sigurnost i zajedničku vanjsku politiku, Javiera Solane, piše Večernji list.

Principi politike Europske unije ovim potezom padaju u vodu. Zbog neizručivanja topničkih dnevnika haškom sudu, Velika Britanija, Nizozemska, Belgija, Finska i Danska blokiraju hrvatske pregovore s EU-om.