Hrvatska POREČKA BISKUPIJA

Josipović traži angažman DORH-a oko zemljišta u Istri

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas, u povodu zahtjeva papinske komisije da se talijanskim benediktincima vrati samostan Dajla s okolnim zemljištem, da ne smije i ne može biti pravnog posla kojim bi se zaobišao režim Osimskih sporazuma

'Režim Osimskih sporazuma je dio unutarnjeg pravnog poretka Republike Hrvatske i ne može se mijenjati intervencijama izvana', poručio je predsjednik Josipović nakon sastanka s porečko-pulskim biskupom Ivanom Milovanom.

Dodao je i kako je danas imao priliku od biskupa Milovana čuti što se zapravo događa sa spornom imovinom u toj biskupiji.

Isto tako, kako je kazao, bila je to prilika da se malo razmisli i razgovara o tome je li proces povrata imovine bio adekvatan proces za imovinu o kojoj je riječ, dakle je li ta imovina uopće bila objekt postupka povrata, a od Državnog odvjetništva očekuje da 'svojim angažmanom doprinese da se to utvrdi'.

'Siguran sam da ako se utvrdi da je riječ zapravo o državnoj imovini, da će država ili Crkva naći načina da se ta imovina koristi sukladno temeljnoj namjeni i da tu neće biti nikakvog spora', rekao je predsjednik Josipović novinarima u Uredu predsjednika.

Također je podržao 'ono što se čulo nakon sastanka premijerke Kosor i biskupa Milovana, a to je nastojanje da se diplomatskim aktivnostima očuvaju dobri odnosi Hrvatske i Vatikana'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još