GOTOVINA I MARKAČ DANAS PODNOSE ŽALBE

Hrvatska će tek na jesen tražiti status prijatelja Haškog suda

01.08.2011 u 15:39

Bionic
Reading

U ponedjeljak će do 17 sati po lokalnom vremenu Haškom sudu elektroničkim putem biti dostavljene žalbe Ante Gotovine i Mladena Markača na prvostupanjsku presudu kojom su osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora, a Hrvatska će na jesen konačno zatražiti status prijatelja Haškog suda

Obrane generala ne žele izlaziti u javnost s detaljima obrane, odnosno koncepcijom žalbe, a Goran Mikuličić, jedan od Markačevih branitelja, kaže: 'Prvi posao bio nam je zatražiti od sudskoga vijeća mogućnost da, umjesto propisanih 30.000 riječi, žalbeni dokument sadrži 40.000. Priroda procesa je takva da bi se na prvobitnom prostoru moralo previše kratiti za obranu ključna poglavlja.'

Pavić: Vlada će na jesen zatražiti status prijateljice Haškog suda

Unatoč velikim najavama i misleći valjda da će time ublažiti šok građana presudom generalima i smanjiti štetu za vlastiti te rejting HDZ-a, Vlada premijerke Jadranke Kosor još nije od Haaga u ime Hrvatske zatražila status prijatelja suda.

Na upit tportala kada to Vlada misli učiniti i zašto već nije, njezin glasnogovornik Mladen Pavić kazao je da će Vlada učiniti to na jesen, u najpovoljnijem trenutku, iz taktičkih razloga.

Kako piše Vjesnik, istek roka za predaju žalbe čekao se iz taktičkih razloga, naime, prvog dana kolovoza tužiteljima Helen Brady i Douglasu Stringeru počinje teći rok za pisanje odgovora na žalbu pa ovako, premda bez ustupaka, ali po zakonu, imaju manje dana za odgovor nego što bi imali da je žalba predana odmah kad je napisana.

'Jasno vam je da prije no što Sud u Hagu ne zaprimi žalbe ne mogu govoriti o sadržaju dokumenata', naglašava Mikuličić i dodaje da će 'biti za to prilike, jer dosad izvan braniteljskih timova i osuđenih Gotovine i Markača nitko i ne zna sadržaj i ton u kojem su žalbe napisane'.

Međutim, doznaje se da se Gotovinina obrana u svojoj žalbi usredotočila na presude u kojima se generalu na teret stavlja tzv. prekomjerno granatiranje zbog kojeg su, zaključuje se u presudi, pobjegli Srbi iz dijelova obuhvaćenih operacijom Oluja. Markačeva se obrana posvetila tvrdnji da nikakav zločinački pothvat nije postojao.

Vjesnik piše i da, iako je to obaveza Suda, ni Gotovina ni Markač nisu dobili presude prevedene na jezik koji razumiju. Stoga su presude prevedene o vlastitu trošku i obojica generala su tek tada mogla doznati što im to i kako Haški sud stavlja na teret.

Tijekom posla na žalbama obje obrane su surađivale gotovo svakodnevno,
što je omogućilo to da dijelove žalbe koji su napisani na vrhunskom pravnom standardu druga ekipa ne koristi u svojem tekstu. Tako smo štedjeli prostor u žalbi, čineći oba dokumenta komplementarnim, tumači Mikuličić.

Nakon što Sud zaprimi žalbe i krene tužiteljski rok za pisanje odgovora, sljedećih se 35 dana neće ništa događati u predmetu Gotovina i Markač. Kad tužitelji napišu svoje obrane, dobivaju rok od 15 dana da repliciraju na taj tekst. Potom će se krajem rujna formirati spis u koji će se uključiti svi prispjeli dokumenti.

Također, obrane namjeravaju u listopadu podnijeti zahtjev žalbenom vijeću da se dopusti izvođenje novih dokaza, no procedura je vrlo rigorozna. Naime, Theodoru Meronu, predsjedniku, te članovima vijeća, Mehmetu Guneyju, Faustu Pocaru, Andresii Vaz i Carmeli Agius, treba dokazati da obrane za te nove dokaze nisu znale, iako su postupale u procesu s pozornošću pažljivog odvjetnika, te da su ti dokazi, poznati u vrijeme procesa, mogli bitno utjecati na odluku Suda.

Podsjetimo, u međuvremenu su braniteljski timovi generala dobili pojačanja, naime, Gotovinina ekipa, Luka Mišetić i Gregory Kehoe, pojačala se Payamom Akhavanom i Guenaelom Mettrauxom, a Markačevim odvjetnicima, Goranu Mikuličiću i Tomislavu Kuzmanoviću, pridružili su se Kai Ambos i John Jones