KBC SPLIT

Ministar Milinović: Ja sam novinar Lika Pressa

01.08.2011 u 12:51

Bionic
Reading

U KBC-u Split na lokaciji Križine otvoren je Odjel za transplantaciju autolognih krvotvornih matičnih stanica, sa sterilnom jedinicom i laboratorijem za citaferezu i krioprezervaciju. Prije ceremonije otvaranja, ravnatelj je pokazao ministru novootvoreni odjel i opremu. Na kraju se Darko Milinović našalio s Dujomirom Marasovićem i postavio mu sljedeće pitanje za Lika Press: 'Smatrate li da je sada bolje zdravstvo u Splitu ili Zagrebu?' Marasović je uz smijeh odgovorio da je bolje, naravno, u Splitu

Odjel je uz domaćina, ravnatelja KBC-a Split Dujomira Marasovića, svečano otvorio ministar zdravstva Darko Milinović. Ministar i potpredsjednik Vlade RH Darko Milinović istakao je da se u Splitu već osjeća kao domaćin.

'Posljednjih godina uložili smo velika sredstva, ukupno oko 700 milijuna kuna, u opremu, odjele i niz sadržaja u splitskoj bolnici. Ja sam ponosan na to pa ako se tvrdi da su ova otvaranja dio izborne kampanje, imamo se čime ponositi. Split je prvi u Hrvatskoj dobio ovako sofisticiran odjel na kojem se spašavaju životi. Mogu najaviti da ću s profesorom Eduardom Vrdoljakom u rujnu ove godine na onkologiji otvoriti i dva linearna akceleratora, jedan je već u probnom radu, a drugi se montira, i na taj način će Dalmacija dosegnuti standarde u Europskoj uniji', izjavio je Milinović.

Ministar je napomenuo da hrvatsko zdravstvo bilježi velike uspjehe na polju transplantacije i u tome smo u samom svjetskom vrhu, osvrnuvši se i na ponovno otvaranje nekih rodilišta, primjerice sinjskog, u kojem je jutros rođena prava djevojčica. 'Primjer Đakova je primjer grube politizacije problema rodilišta. Sada smo prilagodili pravilnik i kriterije za neke manje sredine, a gradonačelniku Đakova Vinkoviću ni to nije po volji.'

I ravnatelj splitske bolnice Dujomir Marasović izrazio je zadovoljstvo ovim uspjehom. 'Ovaj odjel nije velebna zgrada, ovo je nekoliko specijaliziranih objekata i s ponosom ističem da prvi u Hrvatskoj radimo transplantaciju autolognih krvotvornih matičnih stanica. Ovime smo pokazali da je KBC Split vrhunska zdravstvena ustanova', zaključio je Marasović. Prije ceremonije otvaranja, ravnatelj je pokazao ministru novootvoreni odjel i opremu.

Na kraju se Milinović našalio s Marasovićem i postavio mu sljedeće pitanje za Lika Press: 'Smatrate li da je sada bolje zdravstvo u Splitu ili Zagrebu?' Marasović je uz smijeh odgovorio da je bolje, naravno, u Splitu.

Klinički odjel za hematologiju pri Klinici za unutarnje bolesti skrbi za bolesnike sa zloćudnim i nezloćudnim hematološkim bolestima. Odjelu gravitira regija s više od milijun stanovnika, a godišnje se hospitalizira oko 600 bolesnika. Sada odjel ima na raspolaganju najsuvremeniju metodu liječenja transplantacijom autolognih krvotvornih matičnih stanica. Ukupni troškovi građenja, opremanja i edukacije osoblja iznosili su oko devet milijuna kuna.