RAT ZA NEKRETNINE

Papu i Bozanića pulski biskup prijavio Bajiću?

31.07.2011 u 08:10

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI poništio je odluku hrvatskog suda i naredio Porečko-pulskoj biskupiji da talijanskim benediktincima vrati nekretnine samostana u župi Dajla u Porečko-pulskoj biskupiji te im isplati milijunsku naknadu u eurima. Jutarnji list piše da je Porečka biskupija prijavila Papu Državnom odvjetništvu, a izravno se sukobila i s kardinalom Josipom Bozanićem, od kojeg kao člana Kardinalske komisije traži da povuče sporni sporazum o odnosima Pulske biskupije i talijanskih benediktinaca

Porečko-pulska biskupija, piše Jutarnji, otvara sukob s jakim razlogom - poglavari Biskupije već su uvelike rasprodali vrijedne nekretnine župe Dajla, samostan u Novigradu i preko 400.000 hektara zemljišta. Nakon povrata imovine od države, osnovali su tvrtku Golf Istra, koja je vlasnik Fratarske šume - više od 80 hektara na kojem je općina Brtonigla izmjenom prostorno-urbanističkih planova ucrtala izgradnju golf terena s pratećim objektima - i potom je prodali zagrebačkom odvjetniku Branku Škarici.

Osim golf terena, na tom području planirana je izgradnja vila s do 520 postelja te manji hotel sa 20 kreveta. Projekt vodi Golf Istra Magica iz Buja, tvrtka kćer poduzeća Makro 5 iz Buja koja je, kako potvrđuje suvlasnik Zvonko Anderluh, do 2007. od Škarice otkupila svu zemlju.

'S crkvenim sporom nemamo ništa jer s Crkvom nikada nismo trgovali', rekao je Anderluh za Jutarnji list.

Dorino Labinjan, načelnik općine Brtonigla, kaže da je riječ o najvećem projektu u općini koji je trebao zaposliti mlade ljude, puniti proračun i pridonijeti turističkom razvoju. Upozorava da je država, vraćanjem ukupnih nekretnina župe Dajla Porečko-pulskoj biskupiji, ustupila i dio općinske imovine.

Jakovčić: Kršenje Osimskih sporazuma

Biskupiji prijeti bankrot!

Jakovčić upozorava da bi u slučaju provedbe odluke, prema kojoj se odBiskupije i novigradske župe Dajla zahtijeva da se talijanskimbenediktincima odmah preda imovina, vrijedne nekretnine i plati 500tisuća eura, a u roku od godine dana još gotovo 5,5 milijuna eura na imeobeštećenja, poreza i sudskih troškova, ignorirajući odluke hrvatskogsuda i apele tijela uprave Porečko-pulske biskupije i samog biskupaMilovana, Biskupiji mogao zaprijetiti bankrot. Dodaje se, koliko jejavnosti poznato, da su benediktinci iz Dajle, kao talijanski državljani,već obeštećeni Osimskim sporazumima te da su od Italije već dobili 1,7milijardi nekadašnjih lira.

Velebno zdanje i okolno imanje nadomak Novigrada vrijedi milijune eura. Četiri milijuna odštete plati i samostan talijanskim benediktincima vrati - tako je, ukratko, glasila naredba posebne vatikanske komisije porečkom biskupu.

Ilija Jakovljević, kancelar Biskupije kojoj prijeti bankrot, a njemu, njegovu šefu i kolegama deložacija, javno pak poziva Bozanića da, ako već želi pomoći benediktincima iz talijanske Praglije, neka im daruje imovinu pod svojom ingerencijom. Jakovljević kaže da ljudi zovu sa svih strana i nude pomoć. 'Odvjetnici iz Istre i Zagreba nude nam se za besplatnu pomoć, da nam pomognu u ovim trenucima', rekao je Jakovljević za HRT

Osnovna greška je napravljena onog trenutka kada je država Hrvatska vratila nekretnine za koje je već bila isplaćena naknada, smatra bivši veleposlanik pri Svetoj Stolici Ivica Maštruko

A pogrešku bi sad svi rado ispravljali. Istarski župan Ivan Jakovčić, u zaštitu Biskupije i građana, piše priopćenja. 'Izražavamo negodovanje zbog eklatantnog primjera kršenja međudržavnih Osimskih sporazuma, zakona Republike Hrvatske, kao i međunarodnog ugovora sa Svetom Stolicom, što bi moglo narušiti i dobre odnose Talijanske Republike i Hrvatske', priopćio je Jakovčić.

Odgovornost na Bozanićevim plećima

Iako je i premijerka Jadranka Kosor izrazila želju za razgovor na temu novonastalog problema, Ivica Maštruko smatra da je to sada unutarcrkvena stvar. 'Mislim da bi bilo potpuno bespredmetno da eventualno država sad uskače s financijskom pomoći - da Porečkoj biskupiji uplati tu naknadu - jer to bi bilo treći put isplaćivanje novca za nekretnine za koje je naknada već isplaćena.'

Papa, koji dokazano voli hrvatsku Crkvu i narod, naći će neko svima prihvatljivo rješenje, uvjereni su sugovornici HRT-a. Darko Pavičić, kolumnist Večernjeg lista, pita se kako će ljubav prema svojoj Crkvi i narodu dokazati zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, koji je, kaže, bio član Papine komisije i odluku u korist talijanske Crkve poslušno potpisao.

'Bilo je za vjerovati da će, ako je netko naš, učiniti nešto za našu korist. Očito se to nije dogodilo. Nadbiskup Bozanić sada ima veliku odgovornost na svojim leđima - opravdati samoj Crkvi i hrvatskoj javnosti koja je bila njegova uloga u toj cijeloj priči', rekao je Pavičić.

Pokušaj skidanja odgovornosti s leđa danas se nije dogodio. Kaptol o cijelom slučaju nema komentara.