PISMO JADRANKI KOSOR

O nezakonitim otkazima, utaji poreza i tome sličnom

29.07.2011 u 21:58

Bionic
Reading

Hrvatska udruga sindikata, Koordinacija sindikata u sinjskom Autoprijevozu i Sindikat vozača i prometnih radnika u otvorenom pismu predsjednici vlade Jadranki Kosor upozoravaju na neodrživo stanje u 'Autoprijevozu Sinj' zbog 'progona sindikalnih povjerenika, nezakonitih otkaza sindikalnim povjerenicima i radnicima, nezakonite privatizacije, utaje poreza i sumnjive nabave nafte s crnog tržišta'

Povjerenik HUS-a za Dalmaciju Jozo Marić na današnjoj je konferenciji za novinare kazao kako su u pismu od premijerke zatražili da se žurno uključi u rješavanje utvrđenih nezakonitih postupaka u privatizaciji.

'Ako institucije nešto ne učine i brzo ne reagiraju, sindikati će se u Autoprijevozu ugasiti jer poslodavac čini sve da zabrani rad sindikata', kazao je Marić.

Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević je istaknuo kako slučaj Autoprijevoza najbolje oslikava svu tragikomičnost sustava u Hrvatskoj, dokazujući kako pravda nije dostupna malim ljudima.

'Na postupak privatizacije, na koji sindikati već dugo vremena osnovano prigovaraju, svi nadležni u državi se oglušuju. Da nije tako, i država bi, pa i sinjsko gradsko vijeće, daleko žešće i odlučnije osporili dosadašnji tijek privatizacije, odnosno neispunjavanje odredaba ugovora o strateškim partnerima. Sindikalne povjerenike koji o tome govore poslodavac pokušava disciplinirati najtežim oblicima prisile i represije, poput otkazivanja ugovora u radu', rekao je.